Administration 

Kun tvivlen har ret

INTERVIEW · Forfatteren og radiomanden Frederik Dessau er tæt på 80, og så er der ikke længere grund til at være så forfængelig, mener han. Måske derfor er friheden til at sige sin mening større, også selvom den bestemt ikke er i pagt med tidsånden. I dag

Næste gang Frederik Dessau fylder år, er det 80. Det er sådan set ikke noget, der huer ham, tværtimod, for det betyder ifølge ham selv, at han i stigende grad er tilskuer til livet i stedet for deltager.

Hvor alderen for andre kan være en befriende forandring, udgør den et savn for Dessau, der kort og koncist karakteriserer tilstanden med denne ene sætning:

»Jo ældre man bliver, jo mindre fylder man.«

At Dessau skulle fylde mindre end tidligere er nu ikke det indtryk, man får, når man sidder over for den kendte radiomand og forfatter, for han er lige så levende og nysgerrig som dengang, man kunne høre hans stemme i DR’s P1-programmer om alt fra Tjekhov til miljø. Og hans nye bog, Efter min mening , der udkommer i dag, er også et bevis på, at manden er til stede i livet.

Bogen er en essaysamling med hans personlige og etiske overvejelser om livet. Den behandler temaer som tidsånden, humanisme, melankoli blandt meget andet – og så noget så jordnært som forkølelser.

»Det er fordi, forkølelser er noget, vi alle har tilfælles,« siger han man et lille grin.

Elsker banaliteter

Men det er netop dét, der er formålet med den nye bog: At skrive om det banale.

»Jeg elsker banaliteter, for det er dét, vi er fælles om,« som Dessau udtrykker det.

»Men jeg har da overvejet, om ikke jeg i radioen og mine andre bøger har sagt, hvad jeg har at sige – og der er samtidig skrevet så meget kvalificeret af andre – men det kunne jo være, at jeg havde fået et andet syn på nogle af de ting, jeg har beskæftiget mig med tidligere. Jeg har opdaget, mens jeg skrev, at jeg har redigeret nogle holdninger.«

»På nogle punkter er jeg nok mindre kategorisk i dag, lidt mere forsonlig. For eksempel sådan noget som forfængelighed er jeg kommet på talefod med, efter jeg er blevet gammel. Det er ikke længere livet om at gøre at være succesfuld længere.«

Den nye essaysamling – der kommer umiddelbart efter et genoptryk af Dessaus 10 år gamle bestseller ’En lille bog om kærlighed’, der har solgt i godt 30.000 eksemplarer – er altså udtryk for det, der optager hans tanker lige nu.

Og selve formen, essays, giver ham muligheden for, som han kalder det, at sige tingene som de er.

»Den form for skriveri, som man kalder essayistik – som ikke er noget særligt indbydende begreb – betyder jo bare refleksion. Jeg skriver om de temaer, jeg er optaget af. Undervejs analyserer jeg et emne, vender det rundt og diskuterer det med mig selv. Det er ikke konklusionen, der er det væsentlige, det er mere de overvejelser, jeg gør mig hen ad vejen, og de spørgsmål der dukker op. Jeg sender noget videre af mine tanker, og hvad der videre sker, ved jeg ikke.«

Bruger sig selv

I mange af diskussionerne bruger Frederik Dessau sig selv og sit liv som eksempel.

»Når man udtrykker sig om ting, som er fælles for mange af os, så har læseren krav på at vide, hvem fanden det er, der skriver – derfor inddrager jeg mig selv, mit eget liv, mine børn, forældre, mit ægteskab. Det er ikke, fordi jeg har behov for at skrive om mig selv, men mere fordi jeg synes, man skal træde i karakter over for folk, når man belemrer dem med sine meninger.«

»De skal vide, hvad man er for en, i modsætning til, hvis man læser skønlitteratur. Jeg siger altid til mine skønlitterære venner: ’I skal hele tiden finde på noget, bruge fantasien. Jeg kan jo bare sige det, som det er.’«

»Men for at sige det groft, så kan vi nok ikke sige hinanden så meget nyt, men vi kan minde hinanden om, hvad vi ved i forvejen, men måske ikke lige på den måde.«

Medierne og magten

Noget af det, Frederik Dessau gerne vil minde om, er, at historien gentager sig.

Selvom den nye bog på ingen måde er fuld af politiske paroler, handler en del af den dog om ’tidsånden’ og dermed det nuværende politiske klima, som Dessau mener er forstemmende.

Han vil forfærdelig gerne tale om andet end politik, men det er alligevel dér, det ender. Også fordi bogens kapitler om depression, sundhed, historieløshed, sygdom, frihed osv. alle indirekte kredser om begrebet ’tidsånden.’

Samtidig forsøger Dessau dog hele tiden bevidst at holde sig for øje ikke at falde i en ’Jeronimus-grøft’ og mene, at tingene var meget bedre før i tiden, selvom det med hans egne ord ikke helt kan undgås,

»Det med, at alting var bedre før, er noget vrøvl. Det var det jo mildest talt heller ikke, når jeg ser tilbage på det. Men når man ser på, hvad der sker i øjeblikket, er det svært for mig ikke at tænke tilbage på fortiden. Når man har levet under Anden Verdenskrig, så er det ganske modbydeligt at være vidne til den højredrejning, der sker lige nu. Tingene gentager sig. Sommetider spørger man sig selv, hvad det egentlig var, Anden Verdenskrig handlede om. Se på, hvad vi selv har valgt at lade os regere af. «

»Danmark bliver regeret af et fascistoidt mindretal, som er regeringens støtteparti. Men jeg er sådan set ikke så interesseret i partierne og politikerne, mere af hvorfor vælgerne stemmer, som de gør. Medierne fokuserer på politikerne i dag, men politikerne er vel bare opsatte på at komme til magten og at beholde den, og det er jo ikke så underligt.«

»Men jeg synes folk, de der stemmer, er underlige. Det er bedrøveligt. Og det er også her, historieløsheden kommer ind. Hvis man havde en erindring om, hvad en sådan højredrejning, som skete i 30’erne, førte til, så ville man nok være mere på vagt over for, hvad der sker i dag.«

Frederik Dessau er godt klar over, at han er hård i tonen, og at han formentlig fremstår lidt naiv, men det ændrer ikke på hans udlægning af den politiske situation lige nu.«

Stadig venstreorienteret

»Markedsøkonomien, kapitalismen, er den eneste ideologi, der har overlevet, og den har givet så mange mennesker i den vestlige verden så mange goder, men den har nogle barske omkostninger.«

»Jeg synes, det er forstemmende, at vi herhjemme er mere optagede af de 10 procent, der ejer en fjerdedel af alt, end de 10 procent, der lever under fattigdomsgrænsen. For mig er politik et spørgsmål om at identificere sig med de svage, og det er selvfølgelig meget naivt og idealistisk. Man kan sige, at jeg kan jo sagtens, for jeg har mit på det tørre, men jeg har ikke glemt, hvordan det er ikke at have det.«

Han griner lidt, mens han siger det næste:

»Jeg går varmt ind for pladderhumanismen, og jeg bliver ikke ked af det, når nogen kalder mig det, fordi jeg synes, at lighed er bedre end ulighed, og at man skal tage sig af samfundets svageste.«

»Men jeg ved godt, jeg er forkert på alle områder i forhold til den herskende tidsånd. Jeg er venstreorienteret, pacifistisk og ikke religiøs, og jeg interesserer mig ikke for sport eller rock, men jeg er meget interesseret i, hvad der sker i samfundet.«

»Jeg foretrækker et humanistisk samfund i stedet for et markedsorienteret. Der er nogle, der kalder det politisk korrekt, og det, synes jeg, er sådan et mærkeligt ord. For så må det jo være ironisk, og så må man jo på et tidspunkt have ment, at det var rigtigt, mens man så nu gør nar ad det.«

Kun tvivlen

Kort sagt er Frederik Dessau med egne ord »meget foruroliget« over tingenes tilstand.

Men det er ham også magtpåliggende at understrege, at det ikke er hovedformålet med bogen. Det indgår bare i den.

»Problemet med den slags bøger er, at hvor skønlitteratur er noget, du oplever, er denne her slags et spørgsmål om, hvorvidt man er enig eller uenig i det holdningsmæssige. Hvis man er meget uenig, synes man nok ikke, det er en god bog.«

»Folk, der sympatiserer med det samme som jeg, vil synes den er ok, men folk, der er højreorienterede, vil ikke synes om den. Essayistikken vil blive vurderet på sine holdninger og ikke på sin evne til at behandle tingene. Selvom jeg håber, de, der er uenige, vil læse den.«

Uanset læsernes dom er sagen nu ude af Dessaus hænder.

Bogen er skrevet og trykt. Og i dag er den udkommet.

»Jeg har haft fornøjelsen af at føre samtaler og refleksion med mig selv, og det har jeg skrevet ned. Og så er bolden givet videre til læseren.«

»Jeg giver det ikke ud for at være sandhed. Jeg mener i øvrigt ikke, der er nogen sandheder. Kun tvivlen har ret.«

Efter min mening , Frederik Dessau, Gyldendal, 151 sider, 175 kr. Udkommer i dag.

en mobiltelefon
Livsstil

Godt gemt trick: Beskyt din iPhone mod tyveri

en mand kigger på fotografen
Kendte

Kræftramte Noller

er klar med nyt projekt

Folk i kø ved kassen
Mad og drikke

Åbningstider i påsken
- du kan nå det endnu

en mand kigger på fotografen
Kendte

Dennis Knudsen

stjal fra superstjerne

fire stykker sushi
Nyheder

Sushikæde lukker

en udbrændt bygning
Nyheder

Rusland:

Moskva-angrebsmænd
fik penge fra Ukraine

en mand kigger på fotografen
Nyheder

Tidligere kryptokonge idømt 25 års fængsel

en bil ved et hegn
Krimi

Bil brager ind i hegn

- føreren er stukket af

en religiøs mand
Nyheder

Sygdomsramt:

Paven prædiker
til påskemesse

en bil og en mand
Biler

Danskers elbilfirma holder muligt ophørsudsalg

en bil brænder
Krimi

Bil i brand på motorvej

en gade i Rockford
Krimi

Mand amok med kniv:

Fire dræbt - syv såret

bjørn
Nyheder

Eftersøgt bjørn
er blevet skudt

bogomslag
Kongelige

Stjerne fra Badehotellet

indlæser Kongens bog

mand og kvinde
Kendte

Christian Kjær: 
Jeg dør om fem-seks år

tre fodboldspillere
Sport

Landsholdslegende

står til kæmpe gevinst

to mænd
Nyheder

Nobelprismodtager er død

mand på stor sten
Nyheder

Stor hæder til

Det Sydfynske Øhav

logo på retsbygning
Krimi

Tidligere drabsdømt

tilstår nyt drab 

voldsom røg
Krimi

Voldsom brand:

Luk døre og vinduer

fire kvinder
Kendte

Pitzner taber i retten

logo H & M
Nyheder

H&M ryger i vejret

folk på vej ind i tog
Nyheder

DSB har stadig ledige pladser i påsken

Nyheder

Tragisk busulykke:

Mindst fem omkomne 

Demonstranter med banner
Nyheder

Voldsom video:

Demonstranter smidt

væk af vrede chauffører

Hvidt palæ
Helt vildt

Vestas-boss sælger palæet:

Kan score 15.5 mio. kr.

Motorvej set oven fra
Krimi

Mand skød seks gange for at dræbe på motorvej

Pige kigger på mobiltelefon
Kongelige

Her er grev Felix’ kæreste

Christian Kjær og Susan Astani
Kendte

Christian Kjær gør børnene arveløse

Politibil ved hospital
Krimi

41-årig dræbt på hospital

Sol over tåget landskab
Nyheder

Sådan bliver påskevejret

Donald Trump
Nyheder

Trump får forbud i pornosag

folk danser i et telt
Debat

Søren Baastrup: Menneskehud, rødt hår og andre folks børn

En fodboldspiller på banen
Sport

Uheldig Daramy: Mål og skade i testsejr

portræt af kvinde
Nyheder

Mette F. sender advarsel

portræt af mand
Nyheder

Danmark sælger

kampfly for milliarder

portræt af kvinde
Kendte

Lisbeth Østergaard: 

Får nyt værtsjob

to mænd
Kendte

Vil score millioner

på bolighandel

hjemmeside på skærm
Nyheder

Trump tjener milliarder

portræt af kvinde
Kendte

Lisbet Dahl: Måske

en lille påskefrokost

tre mennesker holder tøj på bøjler
Nyheder

Løvens Hule-firma

laver vild omsætning

højhuse på Bellahøj
Nyheder

Kan styrte sammen:

For dyrt at renovere

gruppe af mennesker
Nyheder

Million-underskud 

i kongehuset

faldskærme i luften
Nyheder

Hamas vil stoppe nødhjælp

Et containerskib
Nyheder

Mærsk-skib angrebet

Fodboldspillere på en bane
Sport

FAKTA: Frederik Rønnow har rekorden for flest bænkpladser

en grå bmw
Biler

Design en BMW og vind den i et halvt år

Nyheder

Dykkere leder efter 20 personer 

en papkiste i en kiste
Livsstil

Ny trend: Vær klimavenlig og vælg en papkiste

en bro
Livsstil

Stort naturområde på vej ved Storebæltsbroen

en bro kollapser
Nyheder

Vild video:

Trafikeret bro kollapser i USA

et sas-fly i luften
Rejser

SAS tabte over en halv milliard i februar

Folk i kø ved kassen
Mad og drikke

Åbningstider i påsken
- du kan nå det endnu

et par smiler til fotogarfen
Kendte

Finn Nørbygaard og ekskonen i krig

en metrostation
Krimi

Skubbet i døden i metroen

en krokodille i vandet
Dyreliv

Kæmpe-krokodille terroriserede nabolag

logoer for sociale medier
Nyheder

Forbud mod sociale medier for børn under 14 år

en sort rapper med kæder
Kendte

Stjerne får ransaget hjem efter seksuelle overgreb

en såret mand i retten
Nyheder

Detaljer peger på at mistænkte stod bag Moskva-angreb

To cowboydere til hest
Kendte

Yellowstone-stjerne smidt ud af fly

et gammelt sommerhus med et slidt Dannebrog foran
Livsstil

Rekordhøje priser på sommerhuse

en mand kigger på en kat
Debat

Jes Dorph-Petersen: Toulouse – katten der burde være død

Putin ser sur ud
Nyheder

Putin: Det var radikale islamister

stor rødhåret mande-kvinde spiller dart
Sport

Dartspillere forlader landshold i protest mod transkønnet

et skybrud
Nyheder

DMI: Vejret bliver vildere og varmere

en stor kirke med kraner omkring
Helt vildt

Notre Dames fantastiske genopbygning

et fly i en hangar
Nyheder

Efter MAX-fly skandale: Boeings topchef går

En mand ved en computer
Krimi

Drev hjemmeside med

vittigheder: Tiltalt for rasicme

Livgardens Kaserne
Nyheder

Milliardstor akutpakke

til nedslidte kaserner

Trump på en plakat foran Trump Tower
Nyheder

Trump har få timer tilbage 

Et veldækket påskebord
Mad og drikke

Her er danskernes

favorit på påskebordet

Et Novo Nordisk sted set udefra.
Nyheder

Novo opkøber tysk

medicinalvirksomhed

Mette Frederiksen ser sammenbidt ud.
Nyheder

Vælgerflugt:

Dårligste i 120 år

Andreas Hansen tager handsker på
Sport

Kasper Schmeichel

forlader landsholdet

En mobiltelefon i Lotto App
Nyheder

Lotto-vinder fyrer den af:

Det giver frihed

Luftfoto af Vestkysten.
Krimi

Ravsamler finder

lig på stranden

Portræt af Martin Thorborg
Kendte

Martin Thorborg:

Klar til krig

Et tog på en perron
Nyheder

25 togafgange

aflyst

En ambulance
Nyheder

92-årig skulle selv

betale for ambulance