Landets auktionshuse bliver oftere og oftere ringet op af folk, der er overbeviste om, at den PH-lampe eller Arne Jacobsen-stol, som er til salg, er deres.
Hos Bruun Rasmussens auktioner har medarbejderne hver uge fortvivlede folk i røret, der efterlyser stjålne designermøbler, fortæller kommunikationschef Sebastian Lerche. »Vi har to-tre henvendelser om ugen fra forsikringsselskaber og privatpersoner, der tror, at vi har deres stjålne designermøbler til salg. Og det er en klar stigning i forhold til tidligere. Det er især PH-lamper, der bliver stjålet mange af.«
Hos auktionshuset Lauritz.com kan konceptchef Lene Hjort bekræfte billedet.
»Vi har gennem de sidste par år oplevet en stigning i antallet af henvendelser, hvor folk har mistanke om, at der er en stjålen vare på auktion. Men der er heldigvis ikke stigning i antallet af sager, hvor det viser sig, at der var hold i mistanken.«
Svært at tjekke
I takt med at prisen på dansk design er steget har politiet landet over oplevet en markant stigning i antallet af tyverier af designermøbler. Både Bruun Rasmussen og Lauritz.com har en lang række sikkerhedsprocedurer, der skal forebygge salg af stjålne varer, og kun et par enkelte sager om året hos de to auktionshuse ender med en politianmeldelse af sælgeren.
Den Blå Avis bliver ifølge direktør Frank Ludvigsen kontaktet af politiet en gang månedligt i forbindelse med efterlyste varer. Men da folk kan oprette annoncer anonymt i avisen, erkender han, at det er svært at gardere sig mod salg af hælervarer.
»Vi holder øje med prisniveau og varemængder på de varer, som folk sælger og tager stikprøver på, om de opgiver deres rigtige numre. Hvis vi har en mistanke, så tager vi annoncen af. Men når vi kun tager stikprøver, så vil der altid være risiko for, at folk sælger hælervarer hos os.«
Millionomsætning
Keld Agerskov, der er konsulent hos Rigspolitiet og arbejder med efterforskning af stjålne kunstgenstande, fortæller, at sager om stjålne designermøbler ofte er vanskelige at opklare.
»Det er meget omfattende, og der bliver omsat for mange millioner hvert år. Men der er ikke ret mange sager, der bliver opklaret, for designermøblerne er svære at genkende og sjældent nummereret. Meget af det bliver formentligt også eksporteret til udlandet.«
Ifølge Keld Agerskov har vi kun set toppen af isbjerget, når det drejer sig om stjålne designermøbler.
»Det er et stigende problem, jeg er overbevist om, at vi kommer til at ser mere af det fremover. Priserne på designermøbler er steget markant de sidste par år, og det øger tyvenes motivation.«
Kig på prisen. Jo billigere et dyrt møbel er, jo mere skal man være på vagt.
Køb kun møbler af folk, der beskæftiger sig med møbelhandel og lad være at købe af folk, der f.eks. sælger på et værtshus.
Få dine møbler mærket hos politiet og fotografer tingene omfattende.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.