Krisen i eurozonen vil også påvirke Norge
Selv om Norge hidtil har holdt sig fri af den økonomiske krise i Europa, så ventes den at ramme til næste år.

Selv om Norge ikke er medlem af EU, og selv om den norske økonomi generelt er sund, så er Norge ikke immun over for krisen på det europæiske arbejdsmarked, hvor rekordmange står uden job.

Det siger den norske arbejdsminister Hanne Bjurstrøm.

Den økonomiske krise i Europa viser sig ikke alene i statsbudgetterne, men har også haget sig fast i arbejdslivet. 18 millioner mennesker i de 17 eurolande står uden arbejde ifølge de seneste tal fra juli.

I de værst ramte lande, Spanien og Grækenland, står omkring en fjerdedel af arbejdsstyrken uden arbejde. For hele EU ligger arbejdsløsheden på 10,4 procent, mens tallet i Norge ligger på omkring tre procent.

- Norge har en unik stilling. Men vi skal være opmærksomme på de usikre tider, og at det ikke er umuligt, at vi også kommer til at mærke krisen.

- Derfor er vi også opmærksomme på, hvilke initiativer der skal sættes i værk, hvis behovet melder sig, siger Bjurstrøm.

Hun har torsdag deltaget i EU's store beskæftigelseskonference i Bruxelles.

Virksomheder i norsk erhvervslivs hovedorganisation, NHO, mener, at den økonomiske krise i Europa for alvor vil ramme Norge til næste år. Eksportvirksomhederne frygter, at både salg, priser og driftsresultater vil dykke i 2013, viser en undersøgelse.

I Europa er det især ungdomsarbejdsløsheden, der bekymrer. I Grækenland og Spanien står over halvdelen af unge under 25 år uden arbejde, og stadig flere taler om Europas "tabte generation".

- Jeg tror, at vi ikke kan overdrive effekten af den enorme frustration, unge oplever, når de har taget en uddannelse og ikke har muligheder for at bruge den. Vi ser også en del frustration, som udtrykkes med vold. Det er skræmmende, siger Bjurstrøm.

Den norske arbejdsminister, der på konferencen ledte en session om kvinder og beskæftigelse, siger, at det er vigtigt for kvinder, at de ikke skal vælge mellem karriere og familie.

- Det er det, som er lykkedes for os i Norden, siger Hanne Bjurstrøm.

/ritzau/NTB