Kriminelle unge slipper for fængsel
Kriminelle unge bliver sat på fri fod, mens deres sag er for retten, fordi de sikrede afdelinger for kriminelle under 18 år er overfyldte.

En række unge kriminelle slipper hvert år for en tur bag tremmer.

De sikrede institutioner til unge under 18 er nemlig overfyldte.

De kriminelle unge burde egentlig være bag lås og slå på en sikret institution, mens deres sager om grov kriminalitet er for retten.

Men på grund af de overfyldte institutioner oplever visse kriminelle unge, at de frit kan forlade arresthusene.

Stigning på 70 procent

Det viser en ny redegørelse, som Rigsadvokaten tirsdag afleverede til justitsminister Lene Espersen (K). I 2006 måtte institutionerne afvise 165 kriminelle unge ved hoveddøren, fordi der ikke var plads.

Det svarer til en stigning på 70 procent i forhold til 2005.

På den sikrede institution for hårdkogte kriminelle fra 15 til 17 år, Stevnsfortet, kan man nikke genkendende til problemet.

»Vi oplever jævnligt, at vi må sige nej til politiet, fordi vi ikke har plads. De fleste gange bliver de unge placeret i arresthuse, selv om det er imod konventionerne. Men det hænder også, at de bare bliver løsladt,« siger forstander Kaj Lauritsen.

Rigsadvokaten nævner et eksempel, hvor to unge mænd på 16 år fra Århus var blevet fængslet og sigtet for røveri. Da begge var under 18 år gamle, kunne de ikke varetægtsfængsles og skulle derfor placeres på en sikret institution. Men på grund af pladsmangel blev de to røverisigtede mænd løsladt samme dag.

Forargelse i DF

Redegørelsen vækker forargelse hos Dansk Folkeparti, som nu vil have sikkerhed for, at der bliver opført flere pladser på de sikrede institutioner.

»Det er fuldstændig uacceptabelt, at hårdkogte kriminelle, som burde være bag lås og slå, kan forlade arresterne, fordi vores sikrede institutioner er overfyldte. Vi risikerer, at de unge begår ny kriminalitet eller endnu værre, at de møder ofrene for det bankrøveri, de lige har begået,« siger medlem af Folketingets retsudvalg Marlene Harpsøe (DF).

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Lene Espersen (K).