Krag vil putte oliepenge i grøn fond
En såkaldt "grøn fond", som skal skabe flere job, vil komme på tale, hvis Astrid Krag bliver formand for SF.

Formandskandidat i SF Astrid Krag vil bruge pengene fra en genforhandling af Nordsøaftalen til at lave en grøn fond, som skal skabe job i Danmark.

Det sagde hun på det første af 10 debatmøder i forbindelse med formandsvalgkampen i SF:

- Regeringen undersøger i øjeblikket, om vi får nok ud af Nordsøaftalen. Hvis der kommer flere penge ud af aftalen, vil jeg lave en grøn fond til at skabe grønne arbejdspladser i Danmark.

- Det kunne ske gennem projekter, der sænker energiforbruget i virksomheder eller ved at indføre en grønnere infrastruktur. Det forbedrer både miljø og klima og er samtidig med til at skabe arbejdspladser i Danmark og give SF profil, sagde Astrid Krag.

Overordnet set præsenterede hun i sin indledende tale, inden modkandidaten Annette Vilhelmsen fik ordet, tre pejlemærker for SF: grøn omstilling, lige muligheder og bæredygtig økonomi med nye job.

Derudover kaldte Astrid Krag til kamp for manglende praktikpladser, en bedre folkeskole og en bedre håndtering af det stigende antal mennesker i landet med psykiske lidelser.

- Velfærdssamfundet skal udvikles, og SF skal sørge for, at disse mennesker får en politisk stemme, sagde hun.

Sundhedsministeren erkendte, at SF har haft problemer med at kommunikere klart med vælgerne, og at partiet har "skuffet" mange.

- Vælgerne mener, at der har været for langt fra idé til løsning. Vi har begået fejl, og vi har selv bidraget til situationen. Vi har givet indtryk af, at vi er mere interesseret i interne diskussioner, sagde hun.

Endvidere kunne hun godt forstå, hvis vælgerne syntes, at ledelsens fokus har været på planen for 2020. Det vil hun ændre.

- Arbejdspladser i 2012 er mindst ligeså vigtige som dem i 2020, sagde hun.

Hun ser formandsvalget som en chance for at genstarte SF og regeringen.

/ritzau/