Enorme it-projekter har i årevis hobet sig op hos det danske skattevæsen. Det samme har udgifterne til it-konsulenter i den styrelse, der står for at udvikle de store systemer.
Således har Udviklings- og Forenklingsstyrelsen brugt over en milliard kroner på it-konsulenter hvert år siden 2019 - samlet set mere end 7 milliarder kroner på fem år.
Det viser en aktindsigt, som mediet Version2 har fået fra styrelsen.
- Det enorme konsulentforbrug, de har i styrelsen, virker overraskende voldsomt. Selvom Skat er en stor butik, så virker det voldsomt med den slags beløb, siger Peter Skærbæk, der er professor i Økonomistyring ved Copenhagen Business School til Version2.
Han bakkes op af Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet.
- Uanset hvordan man vender og drejer det, så er det rigtig, rigtig mange penge, siger Per Nikolaj Bukh.
Det er særligt virksomhederne Netcompany, Deloitte og DXC, som Udviklings- og Forenklingsstyrelsen har købt it-konsulenter fra, men samlet set har flere end 50 leverandører solgt konsulenter til styrelsen siden 2019, viser opgørelsen.
De mange konsulentindkøb er primært gået til et udpluk af skattevæsenets største projekter - blandt andet det skandaleombruste ejendomsvurderingssystem og et projekt om nye told- og momssystemer.
Selvom skattevæsenet poster milliarder i ekstern it-assistance, har projekterne gentagne gange været plaget af problemer. De seneste år har Statens It-råd flere gange advaret om, at projekterne om både ejendomsvurdering, told og moms har problemer med enten tidsplanen, økonomien eller med at få hentet de planlagte gevinster ved projekterne hjem.
Begge professorerne peger på, at skatteforvaltningens milliardstore forbrug af it-konsulenter skal ses i lyset af den centralisering, der blev besluttet at gennemføre tilbage i nullerne.
- Miseren om skattevæsenet trækker jo tråde tilbage til 20 år gamle beslutninger om, at man ville samle hele skatteforvaltningen i ét Skat, hvor man endte med at stå med for få medarbejdere til, at det kunne fungere. Det har givetvis påført samfundet et trecifret milliardbeløb i tabt skatteprovenu, siger Per Nikolaj Bukh.
En lignende pointe kommer fra Peter Skærbæk fra CBS.
- Hele udgangspunktet for skatteskandalen er, at man har centraliseret og digitaliseret helt vildt i håbet om at få store produktivitetsbesparelser. Men sagen om ejendomsvurderingsprojektet illustrerer, at teknologioptimismen ikke holder i virkeligheden, siger Peter Skærbæk.
Også på Christiansborg vækker det store forbrug af it-konsulenter opsigt.
Beløbet på mere end 1 milliard kroner om året lyder "meget, meget højt", lyder det fra digitaliserings- og skatteordfører for Dansk Folkeparti Peter Kofod.
- Det er noget af det, som jeg håber, at den nye skatteminister vil tage op. Det lyder jo helt ekstremt meget. Der er nogle konsulentfirmaer der har haft en fest i den offentlige sektor de sidste mange år, siger Peter Kofod.
Samme melding kommer fra Steffen Frølund, der er skatteordfører for Liberal Alliance.
- Vi synes omfanget af brugen af konsulenter, og omkostningerne dertil, er voldsomme, siger han
- Meget af problemet relaterer sig naturligvis til det alt for store og komplekse system til ejendomsskatter. Der skulle man have trukket i håndbremsen for mange år siden og i det mindste gjort opgaven mindre og simplere, siger Steffen Frølund, som vil tage sagen op med skatteministeren.
Version2 har kontaktet Udviklings- og forenklingsstyrelsen, der ikke er vendt tilbage inden redaktionens deadline.