Kommuner lader handicappede børn i stikken
Handicaporganisationer opfordrer kommuner til at slå sig sammen, så handicappede børn får den rette behandling

Ingen benskinner til lille Thomas, så han kan lære at gå.

Samtidig kan Trine kun få en voksenkørestol, selvom hun bare er syv år. Det er bare to eksempler på kommunale beslutninger, som har invaliderende og livslange konsekvenser for handicappede børn.

Erfaringer fra en satspuljeundersøgelse af børnehandicap-området i Region Hovedstaden viser, at handicappede børn i mange tilfælde hverken får den rette træning, behandling eller hjælpemidler.

Det har store konsekvenser for børnene, fortæller projektleder bag undersøgelsen Marianne Engberg.

- Vi har set børn, der ikke har fået benkapsler, der skal lære dem at gå. Det betyder, at de oftere har brug for operationer og ender i kørestol, siger hun til Newspaq.

Ansvaret for den mangelfulde behandling ligger hos kommunerne.

I værste fald kan den manglende hjælp ende i smertefulde operationer, som kunne have være undgået.

Overlæge på børneneurologisk afdeling på Odense Universitetshospital, Niels Illum, er bekendt med problemet.

- Hvis ikke børn med cerebral parese-tilstande, muskelsygdomme eller andre problemer med bevægeapparatet får den hjælp, de har behov for, så ender det i hvert fald med operationer og fysiske komplikationer, siger han til Newspaq.

Kommunerne har i den sidste tid mødt stærk kritik, blandt andet på grund af manglende behandling af patienter med hjerneskade. Her lød klagen især på manglende specialisering.

I Danske Handicaporganisationer er man enig i, at kommunerne må slå kræfterne sammen, hvis de skal sikre kvaliteten på området.

- Vi vil have, at der skal være et tilstrækkeligt befolkningsgrundlag, for at man kan tage sig af det her på en ordentlig måde, siger formand for Danske Handicaporganisationer, Stig Langvad til Newspaq. /ritzau/