Kommunaldirektør: Drengen skal have tid
Den fireårige dreng, som blev fundet i en garage i Helsingør, har endnu ikke åbnet sig for psykologerne.

Det har været umuligt for Helsingør Kommune at opnå en fornuftig dialog og et samarbejde med det par, som netop har fået tvangsfjernet deres barn nummer syv.

Det forklarer kommunens kommunaldirektør, Bjarne Pedersen, til Ritzau.

- Vi har slet ikke kunnet samarbejde omkring børnene. Vi skulle bare holde os væk, siger han til Ritzau.

- Vi blander os ikke i, hvordan voksne mennesker vælger at leve deres liv, men problemet med denne her familien har været, at børnene er blevet systematisk isoleret fra omverdenen, og det, mener vi, er så alvorligt, at vi har været nødt til at gribe ind, siger han.

Den fireårige, som blev tvangsfjernet i august, har ifølge Bjarne Pedersen lidt skade af sin isolerede opvækst.

- Det er klart, at hans udvikling er hæmmet. Han har ikke haft adgang til de fysiske udfoldelser, som andre børn har. Han har heller ikke haft de sociale kontakter, som børn har brug for.

- Men han er i de bedste hænder nu, og vi forsøger at rette op på så meget, vi kan, siger Bjarne Pedersen.

Hvordan vurderer kommunen drengens følelsesmæssige udvikling og den følelsesmæssige kontakt til forældrene?

- Det ved vi ikke noget om endnu, siger Bjarne Pedersen.

- Det, der sker med sådan et barn, som pludselig kommer ud i et mere almindeligt miljø, det er, at det for det første overhovedet skal vænne sig til det nye miljø.

- Og så skal det opbygge en tillid til dem, der er omkring det, før man kan begynde at spørge om, hvad der er sket i hjemmet. Det er vi ikke nået til endnu, og der er heller ikke nogen, der presser på. Han skal have lov til at komme selv, siger Bjarne Pedersen.

Han ærgrer sig over, at kommunen ikke greb ind et par år tidligere, da kommunen fik en henvendelse fra en borger, der havde "en fornemmelse" af, at parret skjulte et syvende barn.

- Det, der er rigtig dumt ved denne her sag, det er, at vi ikke havde et lovgrundlag til at gribe ind for to år siden, så vi kunne have givet barnet to år bedre barndom, siger Bjarne Pedersen.

Men fordi borgeren ifølge Bjarne Pedersen ikke havde nogen konkret begrundelse for sin mistanke, kunne kommunen ikke foretage et kontrolbesøg i hjemmet.

/ritzau/