Kommentator: Løkkes økonomiske politik er ved at smuldre
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og regeringen presses gevaldigt af S og DF. Foto: Nikolai Linares/Scanpix
Statsminister Lars Løkke kunne søndag meddele, at regeringen dropper at hæve pensionsalderen yderligere.

Trekløverregeringen har svært ved holde på den folkelige tilslutning, fordi parløbet mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti presser dem til at opgive en række politiske ambitioner.

Det mener Helle Ib, Børsens politiske kommentar.

Senest blev det bevist søndag, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) meddelte, at regeringen dropper at hæve pensionsalderen yderligere.

- Hele rygraden i regeringens økonomiske politik er ved at smuldre. Når man ser på regeringsgrundlaget, bliver det stort set umuligt at leve op til måltallene om at øge beskæftigelsen med 55.000-60.000 personer.

- Når man ser på de finansieringskilder, som Løkke-regeringens egen 2025-plan opererede med, var der tre store investeringskilder, der skulle sættes i værk.

- Det var en SU-reform, beskæring af rentefradraget og en forhøjelse af pensionsalderen. SU-reformen er udskudt, og de to andre ting er faldet til jorden med et brag. Det er dybt alvorligt for regeringen, siger Helle Ib.

VLAK-regeringen forventes at præsentere i en ny og opdateret 2025-plan den kommende uges tid.

Den folkelige modstand er kun vokset, efter at VLAK-regeringen blev dannet i slutningen af sidste år, vurderer Helle Ib.

Og selv om Løkke før har sagt, at han ikke vil være statsminister for enhver pris, så er han netop det, mener hun.

Regeringen er dog ikke ved at vælte, vurderer Helle Ib.

- Regeringen bestemmer selv, hvor lidt den vil leve med. Men vi kan se en handlingslammet regering, og situationen udstiller, at når S og DF går sammen, så er det reelt de to, der har magten i dansk politik.

- S og DF dominerede boligskatforløbet, de har forhindret topskattelettelser, og nu har de forhindret en hævelse af pensionsalderen, siger hun.

/ritzau/