Kommentator: Astrid Krag får svær opgave
Astrid Krag ville stå stærkere bagefter, hvis hun får en modkandidat, der repræsenterer de utilfredse.

Hvis Astrid Krag bliver SF's næste formand, hvilket alt tyder på, så vil hun lægge vægt på at stå i spidsen for "et fælles projekt", siger hun.

Men det bliver en vanskelig opgave at samle partiet, vurderer politisk journalist på Weekendavisen, Hans Mortensen, der har skrevet en bog om partiet.

- Det er et parti, der er meget delt i holdningerne, både i person- og linjespørgsmål. Der er en udtalt utilfredshed i dele af partiet med den politiske linje, der bliver ført, siger han til Ritzau.

I følge Hans Mortensen ville det derfor være en fordel for Astrid Krag, hvis hun fik en modkandidat, som kunne repræsentere partiets utilfredse venstrefløj.

- Vi ved ikke rigtig, hvor mange de er. Det kunne vi blive klogere på, hvis der kom en modkandidat, siger han.

- Hendes chance for at samle partiet ville blive større, hvis der kommer et kampvalg. Så får man målt styrkeforholdet op, og så får den fløj, der sidder på magten nu, en indikation på, hvor stærkt de står.

- Hvis modstanden er stærk, så bliver de nødt til at række hånden ud, og hvis den er ringe, kan de bedre køre videre af det spor, de vil, siger han.

Men det er ikke kun i forhold til sit parti, at Astrid Krag kommer til at stå overfor store udfordringer. Hun får det også svært i regeringssamarbejdet, mener hans Mortensen.

- 29 år er en meget ung alder for en partileder. Uden at være aldersfacistisk, så er det et problem, at hun hverken har ret meget livserfaring eller politisk erfaring i forhold til at sidde i en tre-parti-regering, hvor det i forvejen er svært for SF at gøre sig gældende.

- Hun risikerer at blive kørt over af Thorning og Vestager, siger Hans Mortensen.

/ritzau/