Kolinds fynske skatteparadis koster stemmer
AppleMark
Ny Alliance rasler ned i meningsmålingerne. En af forklaringerne er, at Lars Kolind ville gøre Fyn til forsøgsområde for lavere skat.

• Ny Alliance mister stemmer

Himmelstormerne fra Ny Alliance er begyndt at dykke i meningsmålingerne.

For 10 dage siden lå Ny Alliance til at få 7,9 procent af stemmerne på Nyhedsavisens valgbarometer. I dag er partiet nede på 5,2.

Og en af årsagerne er Lars Kolinds forslag om at gøre Fyn til forsøgsområde for en trækprocent på 40. Det vurderer to eksperter.

Tåbelige udtalelser

»Det med Fyn som skatteparadis er et område, det er oplagt at tage fat på. Havde det været Jacob Haugaard, der havde sagt det, så havde vi kunnet forstå det, så havde det været tænkt rigtigt,« siger Johannes Andersen, der er lektor og samfundsforsker på Aalborg Universitet.

Og Lars Pynt Andersen, der er lektor i marketing og management på Syddansk Universitet, er enig.

»Sådan en som Lars Kolind har sagt nogle ting, der er rimelig tåbelige. Det om at gøre Fyn til et skatteparadis var en ret alvorlig brist i hans dømmekraft,« siger Lars Pynt Andersen, der har speciale i valgkampagner.

Sikre heste

Han mener, at sådan en udmelding kunne være gået i andre partier, men ikke hos Ny Alliance.

»De, der skal stemme på Ny Alliance, er forholdsvis højtuddannede, og de bryder sig ikke om at se for mange landsbytosser,« siger Lars Pynt Andersen. Begge eksperter mener, at Lars Kolinds fynshistorie blot er en blandt mange fodfejl, der er med til at svække vælgertækken.

»Når de dummer sig på asylområdet, når de dummer sig på skatteområdet og når de dummer sig med hensyn til dronningerunde, så viser det, at de ikke har styr på sig selv, og hvad der sker i det politiske,« siger Johannes Andersen.

Partiet lider også under, at det er et nyt parti. For når folk endelig står i stemmeboksen, så er har de en tendens til at vælge nye partier fra og spille på de sikre heste. Derfor risikerer Ny Alliance at miste endnu flere stemmer ved valget på tirsdag.