København satser på skolen i nyt budget
Ny budgetaftale i København lægger vægt på blandt andet social lighed og grønne investeringer.

Et flertal bestående af Socialdemokraterne, SF, Det Radikale Venstre, Enhedslisten og Liberal Alliance på Københavns Rådhus er netop blevet enige om et budget for 2013. Fokus er blandt andet på at sikre social balance i København.

Aftalen sikrer for eksempel et tilbud om billig skolemad til udsatte børn samt en lang række andre sociale initiativer. Derudover sikrer aftalen et løft til folkeskolen med flere timer, tre nye skolespor til 720 elever og såkaldte helhedsrenoveringer af seks skoler.

- Det er afgørende for mig, at København er en by, som ikke bare er for eliten. Alle skal have råd til at bo her og have et godt liv, siger overborgmester Frank Jensen (S).

- Derfor sikrer vi penge til renovering og byggeri af almene boliger, sætter flere penge af til udsatte børn, giver gratis klubtilbud til udsatte unge, ansætter flere sundhedsplejersker og tilbyder billig skolemad til de mest udsatte børn, siger han.

København vokser med 1.000 borgere om måneden og flertallet bag budgettet lægger stor vægt på at fremtidssikre byen på en række områder.

Det gælder ud over den sociale indsats også en klimaplan, der ifølge kommunen vil gøre København til en af verdens grønneste hovedstæder, samt en omfattende sundhedspakke med fokus på ulighed samt en massiv beskæftigelsesindsats til over 100 millioner kroner.

- Over 300 millioner kroner øremærkes fra 2013 til 2016 til en klimaplan. Dermed tager København et afgørende skridt frem mod at blive en CO2-neutral hovedstad.

- Det sker blandt andet ved at energirenovere bygninger i stor skala og udskifte forældet gadebelysning med ny energirigtig belysning, lyder det i en pressemeddelelse.

Tilskuddet til nye almene boliger bliver 140 millioner kroner til 725 almene boliger heraf 145 ungdomsboliger for at få en by med balance mellem dyre og billigere boliger.

For at få en smidig afvikling af trafikken og et bedre miljø afsættes 75 millioner kroner til bedre forhold for cyklister, og 40 millioner kroner er øremærket til bedre forhold for cyklister, kollektiv trafik og fodgængere på Amagerbrogade.

/ritzau/