Klimaet har kommunikationsproblemer
Klimaændringer, temperaturstigninger og CO2-udslip kan klares, hvis bare forskere og politikere bliver bedre til at tale sammen, mener formanden for Dansk Meteorologisk Selskab.

Klimaproblemerne kunne blive løst lettere og hurtigere, hvis politikere og forskere bare blev bedre til at tale sammen.

Det er baggrunden for et møde tirsdag aften i Dansk Meteorologisk Selskab.

Selv om der blandt politikere og forskere er enighed om, at der skal gøres noget ved verdens klimaproblemer, forsvinder debatten i det politiske spil, hvor de videnskabelige argumenter ikke kan komme igennem, mener Jens Hesselbjerg Christensen, formand for Dansk Meteorologisk Selskab:

»Klimaforandringerne er lette at ignorere for politikerne, fordi beslutninger om klimaet først vil kunne mærkes af deres børnebørn. Det på trods af, at løsning af klimaproblemer kunne være ét af de tydeligste fingeraftryk, vi kunne sætte på verden.«

Den holdning er miljøordfører for Vestre, Eyvind Vesselbo, uenig i.

»Jeg er helt uforstående over for det udsagn. Vi er meget, meget opmærksomme på de klimaforandringer, der kan komme i fremtiden,« siger Eyvind Vesselbo.

Katrine Krogh Andersen er klimaekspert i Miljøstyrelsen. Hun oplever dagligt forskellen mellem forskning og politik. Forskeren skal have fakta og detaljer på plads, men i det politiske spil er formidlingen og de store linjer det vigtigste.

»Videnskaben er klar: Der er ingen tvivl om, at CO2-indholdet i atmosfæren er ekstremt højt og kraftigt stigende. Men hvordan man vil prioritere og håndtere det, er et politisk valg. Det er en del af det politiske spil, og her er andre prioriteringer end i videnskaben,« siger hun.

Klaus Kjøller, lektor ved Københavns Universitet, har beskæftiget sig med kommunikation mellem forskere, politikere og presse. Han mener, at forskerne kan blive bedre til at trænge igennem med deres budskaber, hvis de bliver bedre til at formidle deres budskaber kort og klart.

»Det kan være et problem, når forskeren er så meget nørd, at han mener, at forskningen er så kompleks, at den ikke kan formidles videre på en enkel måde,« siger han.