Kinas Xi: Japans køb af øer er en farce
Kommende kinesisk leder går skarpt i rette med Japan i strid om ubeboet øgruppe.

Kinas kommende leder, Xi Jinping, tog onsdag kraftigt afstand fra Japans beslutning om at købe en omstridt øgruppe ved at kalde det "en farce," og han gjorde det klart, at "Tokyo må ændre adfærd."

Xi Jinping, der ventes at blive udråbt til Kinas næste leder senere på året, og som har været væk fra rampelyset et stykke tid, langer ud efter japanerne på et tidspunkt, hvor relationerne mellem de to lande er meget spændt.

- Japan bør holde igen med ethvert ord og enhver handling, som er undergravende for Kinas suverænitet og territoriale integritet, siger Xi, som onsdag havde møder med den besøgende amerikanske forsvarsminister, Leon Panetta.

Der har i fire dage været demonstrationer mod Japan i en række kinesiske byer på grund af striden om en ubeboet øgruppe, som Japans regering har købt trods protester fra Kina.

Xi er kendt for at være ligefrem i sine udtryk, og han er den hidtil første topleder i Beijing, som har udtalt sig om striden, siden den begyndte at eskalere.

Iagttagere venter, at Xi vil anlægge en hårdere tone over for Japan end den siddende præsident, Hu Jintao.

Kina gør krav på øerne, som i øjeblikket er privat ejet af japanske statsborgere.

Den japanske regering har besluttet at købe tre af de fem øer for et beløb svarende til lidt over 150 millioner kroner.

Det skal ske for at sikre, at der fremover er "ro og stabilitet" omkring de omstridte øer, sagde den ledende kabinetssekretær Osamu Fujimura til det japanske nyhedsbureau Kyodo for få dage siden.

Japans premierminister, Yoshihiko Noda, ønsker at købe øerne for at forhindre, at de opkøbes af hovedstaden Tokyo, der ledes af den nationalistiske guvernør Shintaro Ishihara, skrev Kyodo.

Øerne - som i Japan hedder Senkaku, mens kineserne kalder dem Diaoyu - ligger i et område, der er rigt på mineraler, naturgas og fisk.

Striden blussede op i sidste måned, da kinesiske aktivister gik i land på en af øerne og blev anholdt af japanske myndigheder.

/ritzau/Reuters