Kinas kronprins tilbage efter mystiske afbud
Kinas formentligt næste leder, som har været væk fra offentligheden, går igen på de bonede gulve i Beijing.

Xi Jinping, der ventes at blive udråbt til Kinas næste leder senere på året, mødtes onsdag med USA's forsvarsminister, Leon Panetta.

Mødet var vicepræsident Xis første officielle sammenkomst med internationale besøgende, siden han i sidste øjeblik aflyste et møde med Hillary Clinton for to uger siden.

Siden sendte han afbud til flere andre møder med toppolitikere fra udlandet - blandt andet statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) - og det satte rygtebørsen i fulde omdrejninger med forlydender om, at han måske var syg eller kommet til skade.

Men onsdag så Xi ud til at være i fin form, da han iført et mørkt jakkesæt sagde goddag til Leon Panetta med et håndtryk og et bredt smil under høflighedsudvekslingerne i Beijing, skriver New York Times.

Kinesisk-sprogede websider i udlandet har ellers spekuleret i, at Xis mystiske fravær fra sine internationale møder skyldes helbredsproblemer.

Udenlandske medier, blandt andre BBC, har nævnt muligheden for, at aflysningerne er udtryk for en magtkamp i det mægtige kommunistpartis øverste ledelse.

Xi er kørt i stilling til at efterfølge Hu Jintao som præsident og topleder i partiet, når der er kommunistisk partikongres til oktober.

Leon Panetta er ankommet til Beijing fra Tokyo midt i en opblusset strid mellem Japan og Kina om en håndfuld små, ubeboede øer i Det Østkinesiske Hav.

Internationalt er der bekymring for, at striden forvandler sig til en større konflikt mellem to af verdens tre økonomiske supermagter.

Den amerikanske forsvarsminister har forsøgt at tale gemytterne ned.

- Det er ikke i noget lands interesse at denne situation eskalerer til en konflikt, som kan undergrave fred og stabilitet i denne vigtige region, siger Panetta.

Kina og Japan har en enorm samhandel - i 2011 udvekslede de varer og serviceydelser for 343 milliarder dollar.

Men de politiske relationer er anstrengte på grund af adskillige stridigheder om områder, som begge lande gør krav på. Striden om den ubeboede øgruppe udløste tirsdag nye antijapanske demonstrationer i adskillige kinesiske byer.

Flere japanske virksomheder har på grund af urolighederne valgt at lukke deres fabrikker i Kina af hensyn til de ansattes sikkerhed.

/ritzau/