Kina udskyder ceremoni med Japan
Planlagt årsdag for normalisering af relationer mellem Japan og Kina er udskudt af Beijing.

Kina har udsat en planlagt ceremoni, der skulle markere 40-års-dagen for normaliseringen af relationerne mellem Japan og Kina. Det skyldes den aktuelle strid om en øgruppe i Det Østkinesiske Hav, skriver det japanske nyhedsbureau Jiji Press.

Ceremonien var aftalt til at finde sted den 27. september.

Kinas udenrigsminister er dog parat til at mødes med japanske repræsentanter, hvis de kommer til Beijing, skriver Jiji Press.

En bølge af dramatiske antijapanske demonstrationer er skyllet over Kina i forbindelse med stridighederne omkring ejerskabsforholdet af de ubeboede Senkaku-øer, som den japanske stat har besluttet sig for at købe af de nuværende japanske ejere.

Kina har omvendt gjort krav på øerne, og landets kommende leder Xi Jinping har kaldt Japans planer om at købe øerne for "en farce".

Øerne ligger mellem øerne Okinawa og Taiwan, og der er potentielle forekomster af olie og gas ved øerne, der også ligger tæt på vigtige sejlruter og har gode fiskemuligheder.

Japan lagde beslag på dem i 1895, men efter Anden Verdenskrig kom de under amerikansk kontrol. Amerikanerne overlod øerne til Japan igen i 1972. Kurihara-familien købte fire af øerne i løbet af 70'erne og 80'erne.

ritzau/AFP