Kina satser stort på tog i storbyer
Kina vil bygge togbaner i en snes storbyer for at modvirke økonomisk krise.

I et forsøg på at få gang i økonomien begynder Kina at bygge på mindst 25 nye store jernbaneprojekter i 18 af landets storbyer.

Satsningen, der ventes at nå op på mellem 800 og 850 milliarder kroner, omfatter blandt andet to nye tunnelbanelinjer i Shanghai.

- Dette er regeringen seneste satsning for at få stabiliseret den økonomiske vækst, siger Xu Changle ved Shanghais universitet.

I andet kvartal i år havde Kina en vækst på 7,6 procent.

Også det kinesiske sundhedsministerium vil holde liv i væksten og har øremærket 372 milliarder frem til 2020 til nye systemer, udstyr og uddannelser, skriver statslige medier.

Iagttagere siger, at de nye initiativer skal give indtryk af handlekraft hos regeringen på et tidspunkt, hvor de økonomiske nøgletal tyder på et syvende kvartal i træk med faldende vækst.

Jernbaneministeriet, der har stået for mange økonomiske hjælpepakker i forbindelse med et netværk af højhastighedstog, kæmper med gæld og er rystet af en korruptionsskandale og et togsammenstød med flere døde.

Avisen China Daily erkender, at de samlede investeringer i jernbaner er faldet 30 procent, men der kommer samtidig regionale investeringsudspil - blandt andet vil det ressourcerige Xinjiang på grænsen til Centralasien bruge 606 milliarder yuan, omkring 564 milliarder kroner.

Nye jernbaner skal blandt andet bruges i forbindelse med udvindingen af store mænger af kul i regionen.

/ritzau/AFP