Kina og Brasilien, der blandt andet står sammen med Rusland i samarbejdsgruppen BRIKS, står i spidsen for en fælles opfordring til ikke at true med atomvåben.
Det skriver nyhedsbureauet AFP, der betegner udtalelsen som en slet skjult kritik af Ruslands præsident, Vladimir Putin, og hans sabelraslen.
Han er for nylig kommet med yderligere detaljer om planer om at udvide landets doktrin for brugen af atomvåben.
- Vi opfordrer til at afstå fra at bruge eller true med masseødelæggelsesvåben, især atomvåben og kemiske eller biologiske våben, står der i en fælles udtalelse, som også er underskrevet af Sydafrika og Tyrkiet.
Hidtil har den russiske atomdoktrin sagt, at Rusland kan bruge atomvåben, hvis "statens eksistens trues".
Putin siger nu, at atomvåben komme i brug, hvis landet bliver angrebet med konventionelle våben, som "er en kritisk trussel mod vor suverænitet".
Han nævner, at missilangreb på Moskva også kan udløse brug af atomvåben.
Meldingerne fra Kreml kommer, samtidig med at Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, presser på for at få lov af de vestlige donorlande til at bruge deres langtrækkende våben mod russisk territorium.
Zelenskyj beskyldte onsdag under sin tale til FN's Generalforsamling Putin for at planlægge et angreb på atomanlæg i Ukraine.
Præsidenten advarede om risikoen for en "atomkatastrofe" og sagde, at Ukraine har information om, at Rusland bruger satellitter til at kortlægge ukrainsk atominfrastruktur.
- Civil infrastruktur, herunder fredelige atomanlæg og andre energianlæg, bør ikke være mål for en militæroperation, står der i udtalelsen fra Kina og Brasilien.
Kina og Brasilien har stået i spidsen for opfordringer om at få afsluttet krigen i Ukraine.
Men Zelenskyj kritiserede dem i sin tale og sagde, at det ville svare til kolonialisme at tvinge Ukraine til at acceptere en fredsaftale.
/ritzau/AFP
/ritzau/AFP