Kardinal revser katolsk kirke fra sin grav
Afdød top-katolik kalder Vatikanet for gammeldags og vil have kirken til at erkende sager om sexovergreb.

Den katolske kirke bliver nu udsat for en usædvanlig hård kritik fra de fornemste sæder i Vatikanstaten.

Avisen Corriere della Sera har trykt et interview med den tidligere kardinal Carlo Maria Martini fra august, hvor italieneren beskylder sin egen kirke for at være "200 år bagud for sin tid". Det skriver BBC.

- Kulturen er blevet gammel, vores kirker er store og tomme og bureaukratiet i kirken vokser. Vores religiøse ritualer, og de klæder, vi bærer, er opblæste, lyder de skarpe ord fra den højtstående gejstlige italiener.

Interviewet er det sidste, Martini nåede at give, inden han fredag døde i en alder af 85 år efter længere tids Parkinsons sygdom.

Martini opfordrer den katolske kirke til at erkende sine fejltrin i forbindelse med de seneste års mange sager om overgreb på børn og unge.

- Disse sexskandaler forpligter os til at transformere kirken, siger Martini, der mener, at mange katolikker har mistet tilliden til Vatikanet.

- Den katolske kirke er udmattet - vores bederum er tomme, siger italieneren, der tidligere blev spået en plads som fremtidig pave.

I 2002 trak kardinalen sig tilbage fra sin post på grund af sygdom. Ifølge BBC's korrespondent i Rom rettede Martini ofte kritik mod den katolske kirke.

Kardinalen var ikke bange for at argumentere for kondomer som et brugbart middel i kampen mod Aids eller diskutere kvinders rolle i kirken. Emner, som ofte var tabubelagte i Vatikanet. I 2008 revsede han kirkens forbud mod prævention.

Liget af Martini ligger i øjeblikket i Milanos katedral, hvor tusinder af mennesker har kigget forbi for at få et sidste glimt af kardinalen. Han bliver begravet mandag.

/ritzau/