Kun sølle 13 ud af landets omtrent 3.000 danske kantiner har fået det grønne nøglehul, som garanterer, at måltidet ikke udgør en sundhedsfælde.
Det har ellers siden januar været muligt for kantiner at certificere sig med det såkaldte 'Nøglehulsmærke', skriver Avisen.dk.
Fødevarestyrelsen er skuffede over, at mange kantiner finder det for besværligt at tænke på frokostgæsternes helbred.
- De ved godt, at de for eksempel bruger for meget salt og gider ikke have et benspænd på i form af Nøglehullet, der vil gøre det sværere for dem at lave mad, siger Mette Toftegaard til Avisen.dk.
Hun arbejder med implementering af Nøglehulsmærket i kantiner.
Myndigheder og sundhedseksperter stejler over kantinebranchens rundhåndede forbrug af salt i maden, og den nølende holdning til Nøglehulsmærket udløser kritik.
Hjerteforeningen understreger, at arbejdspladserne bærer et stort ansvar for medarbejdernes sundhed, fordi mange er bundet til at spise i kantinen.
- 13 nøglehuller lyder ikke af meget, siger sundhedschef Charlotte Kira Kimby til Avisen.dk.
- Vi har et fedmeproblem i Danmark, og hvis vi vil nedbringe den følgende højere risiko for hjerte-kar-sygdomme, er det afgørende, at arbejdspladserne bakker op om folkesundheden, tilføjer hun.
Hvis det står til fødevareminister Mette Gjerskov (S), skal 300 kantiner om året plante nøglehulsskilte i buffeten i de næste fire år. Men der er endnu lang vej til at nå den målsætning.
DI Service, der repræsenterer en del af de største kantinevirksomheder, bekræfter, at Nøglehulsmærket er blevet lunkent modtaget.
Det skyldes mest af alt branchens forbehold om manglende efterspørgsel, lyder det.
/ritzau/