Julebuk brændt af
Sveriges mest berømte julebuk i Gävle overlevede julen på grund af et brandbeskyttende lag. Til gengæld brændte julehadere i stedet en anden buk af.

Selveste juledag satte julehadere ild på en stor julebuk på øen Åland. Kort tid efter var der kun aske tilbage efter bukken.

»Det er forstemmende, at nogen kan finde på det her. Vi troede, at vi skulle have den i fred, men på selveste juledagen fik nogen en indskydelse og gjorde det,« siger betjent Jan Johansson til Aftenposten.

Politiet regner med, at inspirationen til afbrændingen af den ålandske julebuk kommer fra Sverige, hvor julebukken i Gävle er berømt for sine attentater. Gävle-bukken er blevet brændt af 22 ud af de sidste 40 jule, men i år tog byen ekstra skarpe midler i brug for at redde bukken.

Bukken blev overvåget døgnet rundt af kameraer, og en britisk ekspert blev fløjet ind for at overfladebehandle bukken med flammebeskyttende midler. Efter behandlingen skulle den svenske buk angiveligt kunne overleve et angreb med napalm.

Strategien i Gävle har virket. Trods et attentatforsøg overlevede bukken i år og står stadig i ét stykke i Gävle.

På Åland overvejer juleelskerne nu lignende tiltag.

»Antageligt kommer inspirationen fra Gävle. Vi må vel gøre det samme her,« siger Jan Johansson til avisen, som også kan oplyse, at bukke-brænderne stadig er på fri fod.