Japan vil købe omstridt øgruppe ved Kina
Øgruppen i Det Østkinesiske Hav har i årevis været omdrejningspunkt for en strid mellem Kina, Japan og Taiwan.

Den japanske regering vil købe den gruppe af ubeboede øer i Det Østkinesiske Hav, som de seneste uger har skabt diplomatisk spektakel mellem Japan og Kina.

Taiwan gør også krav på øerne, som Japan har kontrolleret i årevis.

En repræsentant for regeringen i Tokyo mødtes mandag med ejerne af øerne - blandt disse en japansk forretningsmand, der ejer tre af de fem øer - og aftalte at betale 154 millioner kroner for at overtage øerne.

Det rapporterer flere aviser i Japan, og nyhedsbureauet AFP tilføjer, at den japanske stat snart vil bekræfte nationaliseringen af øerne.

Uenigheden om, hvilket land øerne hører under, har skabt stor spænding mellem de tre lande. For to uger siden spidsede striden til, da 14 kinesiske aktivister, der var sejlet til øerne, blev anholdt og sendt tilbage til Kina.

Samtidig trodsede japanske aktivister en opfordring fra deres regering om at holde sig væk fra øerne. Op til 150 personer gik i land og hejste det japanske flag. Aktivisterne sagde, at de ville ære de landsmænd, som døde under Anden Verdenskrig.

Landgangen udløste store og i flere tilfælde voldelige protester i mindst 12 større byer i Kina. Heriblandt Beijing, Shenchen, Guangzhou og Shanghai.

Demonstranterne råbte slagord mod Japan og hejste kinesiske flag. Desuden blev japanske forretninger og restauranter ødelagt, ligesom japansk producerede politibiler blev smadret, ifølge BBC.

Også Kinas udenrigsministerium tog afstand til del de japanske nationalisters aktion.

- Japanske højreorienteredes ulovlige opførsel har krænket Kinas territoriale suverænitet, hed det i en officiel udtalelse fra ministeriet.

Øgruppen, der består af fem øer, ligger tæt på vigtige sejlruter, ligesom der er gode fiskemuligheder. Desuden formodes undergrunden at indeholde olie.

Senkaku-øerne ligger mellem den japanske ø Okinawa og Taiwan. Japan lagde beslag på dem i 1895, men efter Anden Verdenskrig kom de under amerikansk kontrol.

Amerikanerne overlod øerne til Japan igen i 1971.

/ritzau/