Italiens økonomi rammer kritisk grænse
Børsmarkederne stoler ikke på den italienske økonomi. Foto: Colourbox
Renten på Italiens tiårige statsobligationer har nået syv procent, hvilket i sin tid fik Irland, Grækenland og Portugal til at bukke under.

Den italienske økonomi står nu over for et renteloft, som tidligere har markeret startskuddet for økonomisk ustabilitet i Irland, Grækenland og Portugal.

Når Italien fremover skal låne penge, bliver det dyrere end hidtil, fordi renten på de tiårige italienske statsobligationer er steget til syv procentpoint, skriver bloomberg.com.

Det betyder i praksis, at hver gang Italien optager et lån, skal syv procent af pengene lånes to gange. De syv procent på statsobligationerne betragtes af markedet som et uholdbart højt renteniveau.

Da Irland, Grækenland og Portugal hver især nåede op på en rente på syv procent, blev landene nødt til at bede EU og Den Internationale Valutafond (IMF) om hjælp.

Den høje rentesats bliver hård for den italienske økonomi, som i forvejen er presset af en udlandsgæld på 120 procent af bruttonationalproduktet, forudser økonomer.

Det var forventet, at gårsdagens melding om, at Silvio Berlusconi vil træde tilbage som ministerpræsident, ville berolige markedet, men det er ikke sket.

Han opfordrer nu sine kollegaer i det italienske parlament til at sætte landets økonomi øverst på dagsordenen. Berlusconi er imidlertid selv blevet kritiseret tidligere for ignorere faresignaler i økonomien.

Kilde: bloomberg.com