It kan give det offentlige milliardbonus
Den offentlige sektor kan spare mere end fem milliarder kroner om året på nye it-løsninger, anslår ny rapport.

Den offentlige sektor i Danmark kan spare et pænt milliardbeløb årligt ved at tage ny it-teknologi i anvendelse.

Det fremgår af en rapport, som konsulenthuset Copenhagen Economics har lavet for it-koncernen Microsoft, der selv leverer de teknologier, som kan give de store besparelser.

Ifølge rapporten er der mere end fem milliarder kroner årligt at spare ved brug af to nye teknologier.

Cloud computing, hvor det offentlige henter data på en computer, der ligger hos for eksempel en it-leverandør, kan give en årlig besparelse på 3,4 milliarder kroner.

Dertil kommer, at der årligt er op mod to milliarder kroner at hente ved udvidet brug af strømlinet kommunikation, hvor chat, videokonferencer og andet tages i brug for at lette kommunikation mellem de ansatte.

- Digitalisering kan både forny og forbedre den offentlige sektor, samtidig med at der kan realiseres besparelser eller frigøres ressourcer til andre opgaver, siger Svend Torp Jespersen, Copenhagen Economics.

Ved cloud-løsninger sparer det offentlige på indkøb af dyrt it-udstyr, på driften af it-systemerne og på områder som energi og køling af computerne.

Ved mere effektiv kommunikation kan der både spares på rejser og på regninger til teleselskab og postvæsen.

Det offentlige er lidt mere tøvende end private firmaer med at tage cloud-løsninger i brug. Det skyldes blandt andet frygt for, at følsomme data ikke bliver opbevaret sikkert nok hos den eksterne leverandør.

- Ofte vil det være stik modsat. Cloud-tjenester giver i mange tilfælde mulighed for at øge sikkerhed og databeskyttelse, mener Niels Soelberg, administrerende direktør i Microsoft Danmark.

Ifølge rapporten er Danmark bedre stillet end mange andre europæiske lande, når det gælder om at høste den økonomiske gevinst.

Det skyldes, at offentlige virksomheder i Danmark selv får en større del af pengene, når de finder besparelser, end det er tilfældet i andre lande.

/ritzau/