Israel afviser enhver ændring af fredsaftale
Der bliver ingen ændring af fredsaftalen mellem Israel og Egypten, understreger Israels udenrigsminister.

Israel vil ikke acceptere, at der sker ændringer i landets fredsaftale med Egypten fra 1979.

Så lyder meldingen fra Israels udenrigsminister, Avigdor Lieberman. Den kommer i kølvandet på øgede spændinger mellem de to lande.

- Der er ikke den mindste mulighed for, at Israel vil acceptere ændringer af fredstraktaten med Egypten. Vi vil ikke acceptere nogen helst form for ændring af Camp David-aftalerne, sagde Lieberman til en radiostation søndag.

Forholdet mellem Israel og Egypten er bestemt ikke blevet bedre, efter at spekulationer har floreret om, at den egyptiske regering ledet af den islamistiske præsident, Mohamed Mursi, muligvis vil forsøge at få ændret dele af den årtier gamle traktat.

Relationen mellem de to lande skades i disse dage endvidere af sikkerhedsspørgsmålet i Egyptens Sinai-region, som grænser op til Israel.

Sinai er i stigende grad blevet et tilflugtssted for militante, hvoraf nogle har brugt området som et sted, hvorfra de kan angribe den jødiske stat.

Fredag blev en israelsk soldat og tre militante dræbt i et sammenstød langs grænsen, hvor soldater åbnede ild mod mændene, idet de krydsede grænsen.

Israel har opfordret Egypten til at håndtere den voksende lovløshed i Sinai, og Kairo har reageret ved at styrke sin militære tilstedeværelse i området.

Men det har også givet anledning til bekymring i den jødiske stat, fordi Camp David-traktaten begrænser antallet af egyptiske tropper, der må være til stede i området.

- Egypten skal opfylde sine forpligtelser i Sinai, sagde Liberman.

Den 5. august i år blev 16 egyptiske grænsebetjente dræbt af militante i det nordlige Sinai, hvilket fik Egypten til at lancere en hidtil uset militæroperation på halvøen.

Israelerne har som reaktion advaret om, at de forventer, at regeringen i Kairo vil trække de militære forstærkninger tilbage, når operationen er ovre.

/ritzau/