Især yngre læger trues og udsættes for vold
Foto: Colourbox
Yngre læger er en særligt udsat faggruppe, viser undersøgelse. Meget overraskende, siger professor.

Hver tredje yngre læge i Danmark har været udsat for vold eller trusler i deres arbejde.

Det viser en ny undersøgelse, der offentliggøres fredag, skriver Politiken.

Tallet er langt over landsgennemsnittet for faggrupper generelt, vurderer professor Jens Peter Bonde, som har stået for undersøgelsen:

- En opgørelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø viste i 2010, at 11 procent af landets erhvervsaktive har oplevet trusler eller vold i deres job, fortæller han til Politiken.

- Så besvarelsen fra de unge læger er virkelig overraskende. Der er tydeligvis tale om en faggruppe, der er særligt udsat, tilføjer Peter Bonde, som selv er overlæge og har en doktorgrad i medicin.

Af besvarelserne i undersøgelsen kan man ikke læse, hvad der konkret skal til, før lægerne føler sig truet eller voldsramt. Men Foreningen Yngre Læger er ikke i tvivl om, at oplevelserne er reelle.

- Det her er virkelig et problem, som rigtig mange af os kan nikke genkendende til, siger Lisbeth Lintz, formand for Yngre Læger, til Politiken.

- Det er jo heldigvis ikke sådan, at folk ligger og skyder på gangene. Men bare det at se en synlig pistol kan med rette opfattes som en trussel for en læge, tilføjer hun.

I alt har 4260 yngre læger deltaget i undersøgelsen.