Iraks vicepræsident: Dødsdom er politisk
Iraks dødsdømte vicepræsident fastholder sin uskyld og afviser at komme hjem, før han sikres en fair retssag.

Iraks flygtede vicepræsident, Tareq al-Hashemi, tog mandag bladet fra munden, efter en domstol i den irakiske hovedstad, Bagdad, dagen inden havde dømt ham til døden.

Hashemi fordømmer domstolens afgørelse og understreger, at han ikke vil vende tilbage til sit hjemland, så længe han har denne dom hængende over hovedet.

- Jeg afviser fuldstændig og vil aldrig anerkende denne unfair, uretfærdige og politisk motiverede dom, som var forventet lige fra starten af denne underlige retssag, siger Hashemi på et pressemøde i den tyrkiske hovedstad, Ankara.

Søndag afgjorde en irakisk domstol, at vicepræsidenten er skyldig i drabet på en advokat og en brigadegeneral, og at han skal hænges for forbrydelserne.

Hashemi, der er flygtet til nabolandet Tyrkiet, understreger, at han er uskyldig og retter en skarp kritik mod den irakiske premierminister, Nuri al-Maliki, og det, Hashemi betegner som Malikis "politiserede retsvæsen".

Hashemi tilføjer, at han vil overveje at vende tilbage til Irak inden for de næste 30 dage, sådan som domstolen kræver, hvis han får garantier for sin personlige sikkerhed, og hvis han sikres en retfærdig retssag.

- Det vigtigste er en retfærdig retssag. Hvis FN garanterer mig en retfærdig retssag i Bagdad, er jeg klar til at være til stede, siger han.

/ritzau/AFP