Iraks hær har taget kontrollen med Kirkuk

En soldat fra den irakiske regeringshær med et af de kurdiske flag, som soldaterne mandag har fjernet ved forskellige positioner i Kirkuk.
En soldat fra den irakiske regeringshær med et af de kurdiske flag, som soldaterne mandag har fjernet ved forskellige positioner i Kirkuk. Foto: Stringer/Reuters

Iraks hær siger, at den har fuld kontrol med byen Kirkuk efter en stor fremrykning i de kurdisk-kontrollerede områder.

Det rapporterer al-Jazeera.

Centralregeringen i Bagdad og kilder i Kirkuk siger til tv-stationen, at irakiske styrker har fjernet det kurdiske flag, som i april blev hejst over den lokale regeringsbygning.

Samme melding kommer fra indbyggere i byen, skriver nyhedsbureauet Reuters. De tilføjer, at turkmenske indbyggere skyder op i luften for at fejre, at de irakiske styrker nu har indtaget byen

En irakisk eliteenhed, der er trænet af den amerikanske hær, mødte ingen modstand fra kurdiske styrker, da den tidligere på dagen tog kontrol med den lokale regeringsbygning i Kirkuk, skriver Reuters.

Der er indtil videre ikke nogen kommentarer til den seneste udvikling fra de kurdiske selvstyremyndigheder.

Foruden de turkmenske indbyggere er også arabiske beboere i Kirkuk strømmet ud i gaderne. Omkring regeringsbygningen i den centrale del af byen er hundredvis samlet, mange af dem med irakiske flag i hænderne, skriver nyhedsbureauet dpa.

Irakiske antiterrorenheder er placeret ved de hovedveje, der fører ud af Kirkuk og mod de nordlige byer Erbil og Sulaimaniya.

Soldaterne har ligeledes taget opstilling ved de kurdiske partiers hovedkvarterer i den omstridte provins, skriver dpa.

Kirkuk-provinsen er strategisk vigtig for Iraks olieproduktion.

De kurdiske peshmerga-militser overtog kontrollen med området i 2014, da de havde presset den militante bevægelse Islamisk Stat (IS) væk.

Det skete, efter at irakisk militær på spektakulær vis blev fordrevet af IS uden større kampe.

I sidste måned holdt det kurdiske mindretal i Irak en folkeafstemning om selvstændighed.

Afstemningen har ifølge Reuters været en medvirkende årsag til, at Iraks centralregering indledte en militær aktion for at vinde kontrollen med det olierige område tilbage.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.