I dag får Gourmet-svindler regningen
Regnskabets time er kommet for storsvindleren Amanda Jacobsen, der snød Gate Gourmet for 100 millioner

Hun levede i ekstrem luksus. Kørte Ferrari og Lamborghini. Købte stor villa på Strandvejen nord for København og fik den sat i stand for 50 millioner kroner.

Men pengene var hentet i virksomheden fly-cateringfirmaet Gate Gourmet, hvor svindleren Amanda Jacobsen gennem flere år støvsugede midler fra virksomhedens kasse over i hendes egen.

Til sidst blev svindlen afsløret, og Amanda Jacobsen blev anholdt i marts sidste år. Tirsdag kommer hendes sag for Københavns Byret.

Bagmandspolitiet vil have Amanda Jacobsen straffet for underslæb af særlig grov beskaffenhed samt dokumentfalsk. Man har dog ikke umiddelbart lagt op til et bestemt krav om straflængde.

- Nu kommer hun og afgiver forklaring, og så vil vi komme med vores indstilling. Men det er klart, at der vil være tale om længere fængselsstraf, når vi har med så store beløb at gøre, siger Hans Jakob Folker, vicestatsadvokat i Statsadvokaten for Økonomisk Kriminalitet.

Sagen ventes hurtigt overstået i retten, idet Amanda Jacobsen har erkendt sine gerninger og også hjulpet med at få sagen opklaret.

- Det vil selvfølgelig også kunne få en betydning for vores vurdering om straflængde, siger Hans Jakob Folker.

Der er fortsat uenighed om bedrageriets omfang. Amanda Jacobsen når frem til 120 millioner kroner, mens Bagmandspolitiet sætter regningen til 138 millioner kroner.

Vicestatsadvokaten forventer, at man under retssagen vil kunne nå til enighed om et endeligt beløb.

Amanda Jacobsen kom oprindelig til Danmark som iransk flygtning i 1985. Hun blev dansk gift og havde kort tid inden, i 2003, fået job i flycateringfirmaet Gate Gourmet.

Hun var dog tilsyneladende tidligt viklet ind i problemer, blandt andet med et forsøg på at flytte en kuffert med mønter fra det norske selskab til Danmark og i forbindelse med et festligt arrangement, hvor hun fik hyret strippere til en polterabend i virksomhedens ledelse.

Egentlig blev Amanda Jacobsen afskediget allerede den gang, men der kom kontraordre fra hovedkvarteret i Schweiz og hun blev genansat. I 2005 blev hun endda direktør for den nordeuropæiske del af virksomheden.

Naboer så til med forbløffelse, da hun og manden omgav sig med luksus og dyre indkøb.

Ifølge politiet har Amanda Jacobsen i årene 2008-2011 systematisk drænet konti i Gate Gourmet.

I 2008 hævede hun 6,3 millioner kroner, som blev overført til egen konto. I 2009 blev en ny "snydekonto" oprettet, og herfra overførte Amanda Jacobsen knap 92 millioner kroner.

Endelig blev der fra en tredje konto overført omkring 40 millioner kroner fra slutningen af 2009 til februar 2011.

Amanda Jacobsen forklarede selv i et grundlovsforhør sidste år, at setup'et var meget simpelt og "faktisk meget dårligt lavet".

Hun blev varetægtsfængslet i få dage, men har siden været på fri fod og bor nu ifølge dagbladet BT i en lille lejlighed i Nærum.

Svindelaffæren har udviklet sig til en familiemæssig tragedie. Amanda Jacobsens mand tog sit eget liv, og med en ventet fængselsstraf til hende vil parrets to mindreårige sønner i en længere periode stå uden forældre.

/ritzau/