I alt 45 dræbt under strejke i Sydafrika
Den flere måneder lange strejke i Sydafrikas Lonmin platinmine er steget til 45.

Antallet af dræbte i konflikten omkring Sydafrikas Marikana-mine, der ejes af platingiganten Lonmin, steg til 45 tirsdag. Samtidig opfordrede en radikal tidligere ungdomsleder, Julius Malema, til flere arbejdsnedlæggelser i landets vitale minesektor.

I Marikana minen, hvor politiet i sidste måned skød og dræbte 34 minearbejdere, blev endnu et lig fundet, mens 10 andre er meldt dræbt under vold andre steder.

- Liget af en mand blev fundet i Marikana minen. Han blev dræbt af en skarp genstand, siger politiet.

Meldingen kommer efter, at lokale medier har rapporteret, at den dræbte var blevet ramt af en hakke to gange i hovedet.

Konflikten omkring lønforhold har fået over 15.000 til at nedlægge arbejdet.

Spændingerne tager især til ved Marikana-minen, hvor minearbejdere nægter at genoptage arbejdet medmindre de får øget deres løn til 12.500 rand (omkring 8.850 kroner).

Platingiganten siger, at kun en mindre procentdel af arbejdsstyrken på 28.000 mand stempler ind, og det fordømmer de strejkendes trusler mod de ikke-strejkende.

- Lønforhandlingerne mellem ledelsen og arbejderne er på sammenbruddets rand, siger mæglere fra Bench Marks Foundation.

I mens lægger arbejdere fra minen pres på arbejdere i minen Gold Fields for at få dem til at strejke og støtte deres krav.

- Dette er en alvorlig revolution. Giv ikke op, siger Malema, som tirsdag talte til 3000 jublende tilhørere på et stadion i Carletonville, vest for Johannesburg.

- I må gøre minerne umulige at styre, hedder det videre i talerne fra Malema, som for nylig blev smidt ud af den regerende Afrikanske National Kongres (ANC).

Det gjorde han, fordi han ikke respekterede partidisciplinen og havde for radikale synspunkter.

Lonmin, der er verdens tredjestørste producent af platin, siger, at der er risiko for, at alle dets miner i Sydafrika lukkes, og at 40.000 ansatte sættes på gaden, hvis strejken ikke stopper.

/ritzau/AFP