Hver fjerde: Ingen prinsessekjoler til drenge
Både drenge og piger kan være Spiderman til fastelavn. Men drenge skal holde sig fra at klæde sig ud som prinsesse, mener mange danskere. Foto: Colourbox.dk
Små drenge skal holde sig langt væk fra neglelak og kjoler, mener hver fjerde i måling. "Bøsseangst," siger kønsforsker.

Hvis lille Sofus gerne vil klædes ud som en fin prinsesse til næste fastelavn, går han imod holdningerne hos hver fjerde dansker.

Så mange synes nemlig, det på ingen måde er i orden, hvis drenge vil have prinsessekjole på, og ligeså mange synes, det er forkert at lade små drenge prøve neglelak.

Det viser en ny undersøgelse lavet af YouGov for 24Timer.

Til gengæld må små piger hellere end gerne klæde sig ud som Spiderman og have blå som yndlingsfarve. Når voksne er splittede i deres holdning til, hvordan børn må udfordre kønnet, så bunder det i en "stærk bøsseangst," mener kønsforsker Karen Sjørup.

"Jeg synes, det er trist, at vi ikke rykker nok på at bløde op for de stereotype kønsforestillinger herhjemme. Pigerne har klart et bredere spektrum at bevæge sig i end drengene. Hvor det at være en drengepige er noget positivt, så er der for drengenes vedkommende stadig en stærk bøsseangst, som spiller en stor rolle i forhold til, hvilke udtryk drenge må lege med," siger hun til avisen.

Men danskerne burde måske til at revurdere deres holdninger til børns udfoldelsesmuligheder i kønnenes verden. Det er nemlig helt naturligt og ufarligt, at de udforsker og eksperimenterer.

"Børn prøver nogle forskellige roller af for at finde ud af, hvem de selv er, for eksempel ved at tage en prinsessekjole på. Hvis man forhindrer dem i det, så bliver det svært for dem at finde deres identitet som køn," siger Grethe Kragh-Müller, der er lektor ved Danmarks Pædagogiske Universitet, ifølge avisen.

Hun siger, at drenge kan blive interesseret i kjoler, fordi de ser, at de små piger for ros for deres påklædning.

"Når piger kommer i det fine tøj, så bliver de beundret meget, for 'ihh, hvor er de fine'. Men når drengen kommer og siger 'se en fin kjole, jeg har fået', så ser pædagogernes ansigtsudtryk anderledes ud," siger børnepsykologen.