Tæt på verden Hver dag bliver 25.000 piger under 18 gift
Faiz Mohammed, 40 og Ghulam Haider, 11, i en afghansk landby i Ghor provinsen. De skal giftes. Stephanie Sinclair, skærmbillede fra YouTube video. Se nedenfor.
Barnebrude er normale i mange fattige lande. I de kommende 10 år vil 100 millioner piger under 18 blive giftet bort.

Da afghanske Ghulam Haider, 11 år gammel, på sin forlovelsesdag med Faiz Mohammed, 40, begge fra en landby i Ghor provinsen, af fotografen Spephanie Sinclair blev spurgt om sine følelser svarede hun:

"Jeg kender ikke denne mand. Hvad forventes jeg at føle?"

I en del lande bortgiftes flere end halvdelen af alle piger, før de bliver 18. Ændring af praksis med børneægteskaber går langsomt.

Saudi Arabien

For få dage siden (3.6 2011) besluttede den rådgivende Saudi Arabiske Shoura, et organ med 150 medlemmer, at foreslå justitsministeriet at sætte en grænse for ægteskab i landet til 17 år.

Det fulgte efter en skandale med en 9-årig pige og en 58 år gammel mand.

Det har taget to år for Shouraen at træffe en beslutning om at foreslå en ændring af den århundrede gamle tradition. Modstanden har været fra de førende religiøse ledere, hvoraf mange mener at praksis understøttes af Koranen.  

I dag har Saudi Arabien ingen aldersgrænser for ægteskaber. Gentagne gange dukker landet op i medier og menneskeretsorganisationers rapporter som modtager af småpiger, der efter ægteskaber ender som sexslaver. En del af pigerne kommer fra Mauretanien.

Saudi Arabien understøtter FNs konvention om beskyttelse af børn og kvinder. Diskussionen i landet drejer sig primært om at ændre ægteskabslovgivningen, så der for eksempel ikke må være mere end 25 års aldersforskel mellem ægtefæller. Debatten drejer sig også om at gøre det lettere at gifte sig med udlændinge.

Den saudiske, kvindelige aktivist Khuloud Al-Fahad understreger dog i henhold til The Jerusalem Post, at praksis med barnebrude i Saudi Arabien er sjælden og mest findes på landet. Flertallet af saudierne er imod den slags, sagde hun.

[pagebreak]Problem i fattige lande

Børneægteskaber foregår mest i fattige samfund og i fattige familier. Forældrene bestemmer, når pigebørnene skal bortgiftes og til hvem. Pigerne bliver ikke spurgt. Følgen er altid, at pigen pludselig en dag fjernes fra sin familie og venner og sendes bort for at bo et andet sted med fremmede.

Konsekvensen er, at hun tages ud af skolen, mister sin omgangskreds og risikerer et meget tidlig seksualliv og graviditet, der kan være til fare for hendes liv og førlighed.

Tidlig sex

Mængder af international research dokumenterer, at unge piger under 15 er i fare, når de bliver gravide. Piger under 15 dør fem gange oftere under fødsel end ældre over 20. Faktisk er graviditet den førende årsag til dødsfald blandt unge kvinder mellem 15 og 19.

Barnebrude bliver som oftest gift med betydeligt ældre mænd, hvilket udsætter dem for øget fare for at blive smittet med HIV. I landene syd for Sahara, hvor barneægteskaber er mest udbredt, er 15-19 årige piger op til seks gange mere i fare for at blive smittet end drenge med samme alder.

Ydermere viser research, at disse unge piger risikerer at blive udsat for vold i det nye hjem. Research, udført i Indien af Det Internationale Center for Research om Kvinder, viser, at tidligt gifte piger viser symptomer på sexmisbrug og traumatisk stress. De kan være deprimerede og føler sig hjælpeløse og uden håb.

Her sker det ofte

En lang række lande, hvor flertallet i befolkningen lever for mindre end to dollars om dagen, har overvægt af barneægteskaber. Mest almindeligt er det i Niger, Chad og Mali, alle lande lige syd for Sahara i Afrika. Her bliver over 70 procent af pigerne gift før de er 18.

Men listen er lang. Bangladesh, Guinea, Centralafrikanske Republik, Mozambique, Burkina Faso og Nepal er det flere end halvdelen af pigernes skæbne. Listen fortsætter med flere afrikanske lande plus Indien, der har en rate på 44,5 procent.

[pagebreak]Konsekvenser er alvorlige

Det Internationale Center for Research om Kvinder (ICRW), der blandt andet bekæmper netop børneægteskaber, forklarer, at piger med uddannelse ikke bortgiftes nær så hurtigt som de ikke-uddannede.

I Mozambique, giftes 60 procent af dem uden skolegang bort men det samme gælder kun for 10 procent af dem, der har gået i skole. Tallet falder til en procent, når pigerne har mere end det, der svarer til gymnasiet bag sig.

Netop uddannelse af piger har været en afgørende faktor for at bekæmpe barneægteskaber i Taiwan, Thailand, Sri Lanka og Indonesien.

Ændring af praksis

ICRW understreger, at der ikke er nogen særlig religion forbundet med barnebrude. Tidligt ægteskab for piger praktiseres i mange religiøse samfund.

I Indien er børneægteskab forbudt, men det praktiseres stadig for 44,5 procent af alle unge piger. For at forhindre praksis har regeringen i Indien siden 1994 kørt et særligt forsøgsprojekt, hvor unge kvinder kan indkassere en obligation, hvis de er ugifte på deres 18 års fødselsdag.

De første udbetalinger sker næste år og endnu ved ingen, hvor mange melder sig ved kassen.

Rundt omkring i fattige lande findes massive projekter, hvor fattige familier hver måned får kontanter udbetalt for at holde deres børn i skole og sikre deres sundhed gennem vaccinationer. Det indiske forsøg er det første, hvor man vil forsøge at forsinke ægteskaber med kontanter.

Det er ingen stor hemmelighed, hvordan man kan bekæmpe børneægteskaber. Piger skal have uddannelse, information om sex og deres krop og lære at tage beslutninger. Samtidig skal lokalsamfundene have viden, og der skal findes alternativer til at gifte pigerne bort. Ingen ved dog, hvordan den opgave løses globalt.

Fotos

Stephanie Sinclair har gennem 10 år taget fotos af netop barnebrude verden over.  En del af hendes fotos kan ses fra billedbureauet VIIPhoto eller i denne video på YouTube, hvorfra artiklens foto er hentet.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.