Hongkong dropper omstridt skolepensum
Styret i Hongkong bøjer sig for store protester mod at indføre "kinesisk hjernevask" i skolerne.

Styret i Hongkong opgiver planen om at indføre tvungen undervisning i "national patriotisme". Tusindvis af studerende, lærere og elever er de seneste dage strømmet ud i gaderne for at protestere mod det, som kritikere betegner som "kinesisk hjernevask".

Modstanden har fået den Kina-venlige regeringsleder i Hongkong, Leung Chun-ying til at bøje af. Dagen før søndagens valg på øen ud for Kinas fastland har Chun-ying besluttet at gøre det frivilligt for skolerne at undervise i det omstridte pensum.

- Vi ønsker ikke, at striden skal få indflydelse på, hvordan skolerne drives, og den skal heller ikke ramme undervisningsmiljøet, siger Chun-ying og medgiver, at han har foretaget en stor politisk kovending.

Den seneste uge har flere tusinde demonstrerende omringet regeringsbygningen i Hongkong i protest mod uddannelsesplanen, som de ser som et forsøg på at indføre propaganda for Kinas kommunistiske parti.

Indtil lørdag ignorerede Chun-ying alle krav fra demonstranterne om at droppe planerne om den såkaldte "nationale undervisning", der skulle være obligatorisk fra 2016.

Hongkong kom igen under kinesisk styre i 1997. Kina garanterede, at byen kunne bevare sit politiske og øvrige administrative system i mindst 50 år. Utilfredsheden med det kinesiske styre har imidlertid været tiltagende de seneste år.

Søndag er godt halvdelen af sæderne i byens lovgivende råd på valg. Rådet udvides fra nu 60 medlemmer til 70 medlemmer.

Ifølge BBC har den seneste uges protester haft deltagelse af over 100.000 personer, og givet medvind til de prodemokratiske kandidater, der stiller op ved søndagens valg.

En meningsmåling viser, ifølge det britiske medie, at 69 procent af de studerende opponerer mod planen om den tvungne undervisning.

/ritzau/