Der er massive problemer med medicineringen af de cirka 45 hjerneskadede borgere, som bor på Odense Kommunes botilbud Lille Glasvej. Det viser en rapport fra Arbejdstilsynet, som TV 2/Fyn har fået aktindsigt i.
I rapporten beskriver medarbejdere, at "der flere gange om ugen sker fejl i forhold til medicin, medicin bliver givet forkert, på forkert tidspunkt eller glemt."
Ydermere beskriver rapporten blandt andet, at der dagligt bliver dokumenteret forkert, og at "der ugentligt er utilsigtede hændelser som eksempelvis fald, magtanvendelser og fejl i medicin, der ikke bliver indberettet korrekt."
Hjerneskadeforeningen: Riv-rav-ruskende galt
Rapporten bygger på et uanmeldt besøg på Lille Glasvej i december 2016 og et anmeldt besøg i marts 2017. Arbejdstilsynet har talt med både ledere og medarbejdere. TV 2/Fyn har bedt Hjerneskadeforeningen læse rapporten igennem, og direktøren lægger ikke fingre imellem.
- Man kan ikke undgå at blive rystet over rapporten, som på alle områder fortæller, at der er noget riv-rav-ruskende galt på Lille Glasvej, siger Morten Lorenzen, direktør i Hjerneskadeforeningen.
Han er ikke i tvivl. De kritisable forhold går ud over de hjerneskadede beboere.
- Folk bliver utrygge og usikre og livskvaliteten falder til et meget lavt niveau. Det er jo ikke det, der er meningen, når man er under offentlig pleje. Der skal man have ro og fred og man skal kunne komme sig og blive bedre i forhold til sin sygdom eller skade. Og det sker ikke, når man ikke er medicineret rigtigt, siger Morten Lorenzen til TV 2/Fyn.
Odense Kommune: Ikke godt nok
Rapporten fra Arbejdstilsynet tegner et billede af en medarbejdergruppe, der har meget travlt.
Blandt andet står der, at medarbejderne "flere gange om ugen ikke når at udføre udviklende arbejde i forhold til borgerne" og at "der ugentligt er utilsigtede hændelser som eksempelvis fald, magtanvendelser og fejl i medicin, der ikke bliver indberettet korrekt."
- Det er ikke godt nok. Det må simpelthen ikke ske, siger Dorthe Rokkedal, forløbschef for erhvervet hjerneskade i Odense Kommune.
Hun fortæller, at der bliver sat fokus på problemet:
- Vi er nødt til at intensivere vores tiltag i forhold til borgerne, så de får den rette medicinering. Det arbejder vi meget, meget hårdt på.
Kommunens eget tilsyn retter også kritik Kritikken af Lille Glasvej kommer ikke kun fra Arbejdstilsynet. I en tilsynsrapport fra Odense Kommunes eget tilsyn, BDO, fra oktober 2016 får Lille Glasvej vurderingen "mindre tilfredsstillende". Det er den andenlaveste vurdering, og det er, når forholdene på flere områder kan karakteriseres som utilstrækkelige, og der er konstateret en del 'og/eller væsentlige mangler'.
Blandt andet skriver BDO at:
"Lille Glasvej har en udfordring i at sikre, at alle beboere får den nødvendige hjæp til pleje og praktisk bistand" og "...at, pleje omsorg og praktisk bistand i højere grad bør tage afsæt i en rehabiliterende tankegang."