Hizbollah opildner til protester over film
Shiamuslimer opfordres af Hizbollah til at demonstrere i en række libanesiske byer mod anti-islamistisk film.

Lederen af ​​Libanons shiamuslimske gruppe Hizbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, opfordrer til landsdækkende protester mod filmen "Innocence of Muslims", der håner profeten Muhammed, og som har afstedkommet massive protester i den arabiske verden.

- Det er vigtigt, at hele verden kommer til at se vreden i jeres ansigter, at se jeres næver og høre jeres råb, siger Nasrallah i en tv-transmitteret tale. Han siger også, at USA skal holdes ansvarlig for at skabe ufred mellem muslimer og kristne.

Nasrallahs tale finder sted få timer efter, at pave Benedikt XVI har forladt Libanon efter et historisk tre dages besøg, hvor han bad til, at lederne i Mellemøsten ville arbejde for fred og forsoning.

- Hele verden skal vide, at profeten har tilhængere, som ikke bøjer nakken efter at være blevet ydmyget, siger Nasrallah.

Amatørfilmen "Muslimers uskyld" har udløst et voldsomt raseri i hele den muslimske verden, og adskillige mennesker er blevet dræbt under de voldelige demonstrationer. Raseriet skyldes filmens hån mod profeten og for at portrættere muslimer som umoralske.

Nasrallah opfordrer folk til at demonstrere i de shiamuslimske områder i det sydlige Beirut mandag, i den sydligt beliggende by Tyre onsdag og i den østligt beliggende by Baalbek fredag, i Bint Jbeil i Sydlibanon lørdag og i Hermel i den østlige Bekaa-dal søndag.

Han opfordrer også mennesker i hele den islamiske verden til at demonstrere mod filmen.

Han beskriver den som "det værste angreb nogensinde på islam, værre end Salman Rushdies "Sataniske Vers", værre end afbrænding af koraner i Afghanistan og værre end karikaturtegningerne i europæiske medier."

- Der bør vedtages resolutioner i de vigtigste internationale institutioner, som er bindende for alle stater og regeringer i verden, om at forbyde bagvaskelse af religion, siger Nasrallah og tilføjer, at angreb på muslimer er "hyppige".

- De, der skriver, tegner eller laver sådan en film burde vide, at de kan blive straffet, uanset hvor de er, og de skal ikke føle sig beskyttet, siger Hizbollah-lederen.

/ritzau/AFP