Her er den billigste måde at bruge penge på ferien
Mastercard, visa card, dankort (Foto: Kristian Kirk Mailand/Maimento/Free)
Dankort, Mastercard eller kontanter? Tænk over, hvordan du bruger de forskellige betalingsmuligheder - og spar penge på ferien.

Sommerferien står for døren, og for rigtig mange danskere betyder det en tur til varmere himmelstrøg - og dermed også en anden valuta.

Men det er ikke lige meget, om du bruger kontanter eller tyr til Mastercard eller Visa/Dankort, hvis du vil have dine hårdttjente lønkroner til at række længst muligt på ferien.

Både Forbrugerrådet Tænk og Nordeas forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen anbefaler, at du betaler med kort frem for kontanter.

Du skal altså hverken veksle hjemmefra eller hæve på destinationen, hvis du kan undgå det.

- Det er billigere at bruge betalingskort, siger økonom Ida Marie Moesby fra Forbruger Rådet Tænk og peger blandt andet på hævegebyr som en af de tunge ekstraudgifter ved at bruge kontanter.

Det ligger typisk mellem 30 og 50 kroner per hævning.

Samtidig er det mere sikkert - kontanter frister ofte lommetyve - og giver dig mulighed for nemt at holde styr på dine udgifter, mener forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen.

- Du kan følge dine transaktioner i din net- eller mobilbank. På den måde kan du let skabe dig et overblik over feriens forbrug, når du kommer hjem, siger hun.

Til gengæld er der et valutakurstillæg på dit kort, som typisk ligger på 1-1,5 procent på et Visa/Dankort, når du rejser inden for EU.

På et Mastercard og uden for EU er det typisk 1,5-2 procent. Den aktuelle kurs skal du tjekke hos din bank.

- Det er som tommelfingerregel billigere at betale med et debetkort som Visa/Dankort frem for et kreditkort såsom Mastercard, siger Ida Marie Moesby.

Vil du gerne have lidt kontanter mellem hænderne, kan det til gengæld godt betale sig at bruge et Mastercard.

Her kan du nemlig hæve større beløb. På et Visa/Dankort er beløbsgrænsen typisk 2000 kroner om dagen - på et Mastercard cirka 6000 kroner.

- Det er lidt dyrere i hævegebyr, men til gengæld kan du måske nøjes med at hæve en enkelt gang, siger Ann Lehmann Erichsen.

Det kan også være en fordel at bruge dit Mastercard til at betale flybilletten, såfremt du har en rejseforsikring tilknyttet kortet.

På den måde kan du nemlig benytte dig af kortets afbestillingsforsikring, hvis du pludselig ikke kan tage afsted alligevel.

- Om man har en forsikring tilknyttet, afhænger dog af, hvilken type Mastercard man har og ens aftaler med banken, siger Ida Marie Moesby.

- Hvor meget en eventuel rejseforsikring dækker, afhænger ligeledes af ens aftaler med banken, tilføjer hun.

Uanset hvad du vælger at bruge, råder både Forbrugerrådet Tænk og Nordeas forbrugerøkonom til, at du altid har flere kort med på ferie.

/ritzau fokus/

Af Stine Eskildsen, Ritzau Fokus
via Listen To News