Hamilton den hurtigste på Monza-banen
Lewis Hamilton kom først over stregen på Monza, men Fernando Alonso var dagens indirekte sejrherre.

Lewis Hamilton endte øverst på podiet i sin McLaren-racer efter søndagens Formel 1-løb, men Ferraris Fernando Alonso var garanteret mindst lige så glad for sin tredjeplads på det italienske bilmærkes hjemmebane, Monza.

Alonso kørte sig ikke mindre end syv pladser frem i løbet af de 53 omgange efter en kikset kvalifikation lørdag, og den førende kører i VM-stillingen øgede dermed forspringet til alle sine værste konkurrenter.

Både Sebastian Vettel og Mark Webber fra Red Bull udgik nemlig af løbet, og Kimi Räikkönen sluttede som nummer fem.

Dermed har Alonso nu et forspring til Lewis Hamilton på 37 point og har dermed øget sin margin til nærmeste forfølger med 13 point.

Hamilton kunne han dog ikke hente i søndagens løb, og han måtte også kapitulere, da Sergio Perez i sin Sauber-bil mod slutningen kom bagfra med en uhyggelig fart.

Perez gik mod strømmen og startede løbet på hårde dæk, og en strategi med kun ét pitstop blev belønnet med en andenplads - den blot tredje podieplads i karrieren for den 22-årige mexicaner.

For McLaren var det den femte sejr i sæsonen, men den havde en bitter bismag.

Undervejs i løbet lå teamet nemlig til en dobbeltsejr, men så svigtede Jenson Buttons benzintilførsel, og han måtte udgå.

Der resterer syv løb i VM-serien, og det næste afvikles i Singapore om to uger.

/ritzau/