Hækkerup: Vi træner stadig afghanske tropper
Nato har ikke ændret strategi i Afghanistan trods flere insiderangreb, fastslår den danske forsvarsminister.

Samarbejdet mellem de danske styrker i Afghanistan og de afghanske soldater og politifolk fortsætter ufortrødent trods den seneste tids interne angreb og uroligheder.

Det fastslår den danske forsvarsminister, Nick Hækkerup (S), efter informationer i de internationale medier om, at Nato skulle have ændret strategi i Afghanistan.

- Det er nogle administrative procedurer, der er blevet ændret, men den grundlæggende fremgangsmåde er fortsat den samme, siger Hækkerup.

Natos Afghanistanstyrke Isaf meldte tidligere tirsdag ud, at de fleste patruljer og det meste af det rådgivende arbejde, som Isaf laver med de afghanske kolleger, fra nu af kun vil blive gennemført på bataljonsniveau eller højere.

Udmeldingen er blevet tolket som et betydeligt tilbageslag for Nato og har vakt stor debat i blandt andet det britiske parlament.

Træningen af de afghanske styrker er nemlig vigtig, fordi det er en forudsætning for Natos tilbagetrækning i 2014, at afghanerne selv kan tage ansvar for sikkerheden.

Men ifølge den danske forsvarsminister har Isaf-meldingen ingen praktisk betydning for de danske styrker.

- Det ændrer ikke på, at træning og rådgivning af de afghanske sikkerhedsstyrker fortsat er prioriteret og fortsat vil blive gennemført.

- Jeg tror, at man skal se de aktuelle tiltag i lyset af nogle af de voldsomme reaktioner, der har været på den amerikanske Muhammed-film i en række af de muslimske lande, vurderer Nick Hækkerup.

I de seneste dage har der flere steder i Afghanistan været demonstrationer mod en omstridt amerikansk film, der gør grin med profeten Muhammed.

Urolighederne kommer oven i, at mere end 40 Isaf-soldater det seneste år har mistet livet i såkaldte insider-angreb, hvor afghanske politifolk eller soldater angriber de Nato-tropper, der skal træne dem.

- Men når det er sagt, så er det hele tiden en sandhed om indsatsen i Afghanistan, at det er svært, og vi oplever tilbageslag. Men det er vigtigt, at Danmark ikke ryster på hånden og bliver ved med at træne og uddanne de afghanske styrker, så de kan tage vare på deres egen sikkerhed.

/ritzau/