Hård japansk våbenlov betyder få skuddrab
Japan har den laveste våbentæthed i den udviklede verden, viser våbenstatistikken. Og meget få skuddrab.

En benhård våbenlovgivning i Japan betyder, at der i hele landet med 127 millioner indbyggere på et år kun blev begået 11 drab med skydevåben. Det var i 2008. Samme år blev der skudt og dræbt 12.000 mennesker i USA.

Og på blot 20 minutter skød og dræbte den 24-årige James Eagan Holmes sidste uge 12 mennesker under en filmpremiere i en biograf i Colorado i USA.

I månederne inden havde han købt fire våben og 6000 stykker ammunition. Alt var ifølge politiet anskaffet på lovlig vis.

USA befinder sig i den diametralt modsatte ende af skalaen sammenlignet med Japan. Der er gennemsnitligt 88 privatejede skydevåben per 100 amerikanere.

Det er den største våbentæthed i private hjem i verden, oplyser den norske statsradiofoni, NRK.

I Japan er det forbudt at eje de fleste former for skydevåben. Håndvåben er strengt forbudt, mens småkalibrede rifler har været forbudte at købe, sælge og overdrage siden 1971. Kun hagl- og luftgeværer er tilladt at eje i Japan.

Men det kræver uddannelse i form af et endagskursus og en skriftlig prøve. Der skal også tages kursus på en skydebane, og det skal bestås. Ejere af skydevåben skal også mental- og dopingtestes, og resultaterne sendes til politiet.

Endvidere tjekkes våbenejerne, som skal have en ren straffeattest. Ydermere skal politiet have besked om, hvordan våbnet opbevares i hjemmet, og hvilken ammunition man er i besiddelse af. Den skal være låst inde adskilt fra det våbnet.

Hvert år bliver våbnet inspiceret af politiet, og ejeren skal tage nye kurser og prøver hvert tredje år, skriver NRK.

Japans 127 millioner indbyggere har omkring 700.000 privatejede skydevåben, mens danskerne er i besiddelse af cirka 650.000 skydevåben. De knap fem millioner nordmænd råder over 1,4 millioner skydevåben i privateje.

Helt i top er USA, hvor 311 millioner indbyggere ejer 270 millioner skydevåben, som er en ret i landet. Alle former for indskrænkninger og restriktioner afvises af et stort flertal.

/ritzau/