Gud og Jerusalem skabte røre på konvent
Obama greb ind for at hindre, at henvisninger til Gud og Jerusalem blev fjernet fra program.

Præsident Barack Obama griber selv ind og sørger for, at både henvisninger til Gud og til Jerusalem fastholdes i Demokraternes partiprogram.

Der opstod kaotiske tilstande på partiets konvent i Charlotte, North Carolina, da der var uenighed om partiprogrammet, som blev ændret igen kun et døgn efter, at det var vedtaget.

I den oprindelige tekst var der fjernet en henvisning til Jerusalem som Israels hovedstad. hvilket udløste en storm af kritik fra både rivalerne i Det Republikanske Parti og i Demokraternes eget bagland.

Så regererende også Obama, som ved et indgreb fik han sørget for, at henvisningen forblev i partiprogrammet.

Også Gud har en plads i det nye program, hvor det slås fast, at USA's regering skal hjælpe befolkningen med at realisere dets "gudgivne potentiale".

kontroverser om de to ord truede ellers med at undergrave partiets bestræbelser på at stå i stærk kontrast til Republikanernes kandidat, Mitt Romney.

Præsidenter fra begge partiet har igennem årene erklæret deres støtte til Jerusalem som Israels hovedstad.

Men USA har aldrig taget skridtet at flytte ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem, fordi spørgsmålet om Jerusalems fremtid skal afgøres endeligt ved forhandlinger mellem israelerne og palæstinenserne.

Men det et en betydningsfuld erklæring, at Demokraterne nu lader det blive stående i partiprogrammet - også til den store gruppe af jødiske vælgere i USA.

Obamas modstander ved præsidentvalget, Mitt Romney, er opstat på at drive en kile ind mellem præsidenten og jødiske vælgere.

Romney besøgte i juli Israel og fik en varm velkomst af premierminister Benjamin Netanyahu, som har et noget anstrengt forhold til Obama.

Romney talskvinde, Andrea Saul, havde tidligere sagt, at "Obama må sige i klare vendinger, hvorvidt han tror på, at Jerusalem er Israels hovedstad."

/ritzau/Reuters