Grønlands flytrafik kan klare vandmasserne
Trods voldsomme oversvømmelser af smeltet indlandsis overlever Kangerlussuaq som lufthavn, mener politiker.

Der er ingen grund til at frygte Kangerlussuaqs fremtid som lufthavn, skønt den grønlandske by er blevet voldsomt oversvømmet de seneste dage af enorme vandmasser, fordi indlandsisen smelter som følge af stærke varmegrader.

Det siger politikeren Jens B. Frederiksen, som er medlem af landsstyret, Naalakkersuisut, efter sit besøg i Kangerlussuaq (før Søndre Strømfjord), hvor han har besigtiget elven.

- Der er ingen fare for Kangerlussuaqs fortsatte drift som lufthavn, siger han til Sermitsiaqs netavis.

- Vand- og elforsyningen er intakt, og vi forventer, at den forbliver intakt. Mittarfeqarfiit (Grønlands lufthavne, red.) har lavet en nødplan, så der hele tiden vil være strøm, siger han til netavisen.

Det er helt ekstremt høje sommertemperaturer på op mod 25 grader i det sydvestlige Grønland, der har ført til voldsomme floder af smeltevand fra indlandsisen ved Kangerlussuaq, Grønlands knudepunkt for flytrafik.

- Skaderne ser overkommelige ud. Når vandstanden kommer ned på normalt niveau, vil skaderne på broen være til at overse, siger Jens B. Frederiksen.

Han skal mødes med Kangerlussuaqs borgmester Hermann Bertelsen, bygdebestyrelsen samt chefen for Mittarfeqarfiit, direktør Jens Lauridsen, for at drøfte situationen.

Borgmesteren kalder situationen kritisk. Der er tale om en naturkatastrofe, og der er brug for flere ressourcer for at få kontrol over situationen, har han sagt.

Under oversvømmelsen er der hvert sekund fosset 3.500.000 liter vand gennem elven. Vandmasserne har revet en 20 ton tung gummiged ned fra broen over elven i Kangerlussuaq.

Hidtil er der højst strømmet to millioner liter vand i sekundet gennem elven i byen.

/ritzau/