Grøn Obama: Drop olien og byg vindmøller
USA's præsident lover tusindvis af job og miljøvenlige investeringer, hvis han bliver genvalgt til posten.

Barack Obama fremlagde natten til fredag dansk tid konkrete grønne energiplaner, da han gik på scenen som hovedtaler ved Demokraternes partikonvent i North Carolina.

Foran jublende partifæller og millioner af tv-seere lovede den amerikanske præsident at skabe 600.000 nye arbejdspladser i naturgasindustrien samt at fjerne halvdelen af USA's olieimport inden 2020.

Eneste krav: Fire år mere i Det Hvide Hus.

- I modsætning til min modstander (Mitt Romney, red.) vil jeg ikke lade olieselskaber styre vores lands energiplaner, siger Obama.

- Vi tilbyder en bedre vej - en fremtid, hvor vi bliver ved med at investere i vind og sol og rent kul. Hvor vi kan udvikle en forsyning til hundrede år af naturgas, som ligger lige under vores fødder, lyder det fra præsidenten.

Obama opfordrede amerikanerne til at lade ham beholde nøglerne til embedsboligen i Washington, da han allerede har grundlagt fundamentet for et grønnere USA, lød det.

- I dag er vi mindre afhængig af udenlandsk olie end på noget andet tidspunkt i næsten to årtier. Vi har fordoblet vores brug af vedvarende energi og tusindvis af amerikanere arbejder i dag med eksempelvis at bygge vindturbiner.

- I står nu over for et valg mellem en strategi, der sætter disse fremskridt i bakgear, eller en strategi, der bygger videre på vores arbejde, fortæller Obama foran tusindvis af tilhængere i Charlotte, hvor partikonventet finder sted.

Hvad enten præsidenten talte om energi, økonomien, uddannelse eller militæret var der ét gennemgående budskab: Amerikanerne skal vælge mellem to fundamentalt forskellige visioner for fremtiden, når de går i stemmeboksen.

Præsidentoprøret, hvor Mitt Romney forsøger at vælte Barack Obama af pinden, finder sted den 6. november.

/ritzau/