Glad Arcel: Nominering er kronen på værket
Instruktør Nicolaj Arcel ser det som en kæmpe ære, at "En Kongelig Affære" er indstillet til stor filmpris.

Den fik to priser ved filmfestivalen i Berlin, den er solgt til ikke mindre end 78 lande, og så har den trukket flere end 500.000 danskere i biografen.

Tirsdag modtog "En Kongelig Affære" så endnu en hæder, da den blev udpeget til at være det danske bidrag i konkurrencen om Nordisk Råds Filmpris.

Og ikke underligt er filmens instruktør, Nicolaj Arcel, både glad og stolt over æren. Han ser det som kronen på værket og et kæmpe "boost" efter mange års hårdt arbejde.

- Jeg tror i virkeligheden, at den største betydning for mig er den rent personlige. I modsætning til andre film, jeg har lavet, har jeg brugt meget mere tid på den her.

- Jeg skrev manuskriptet for fem år siden og har kæmpet som en sindssyg for at få den finansieret og få den sat op og castet skuespillere og så videre. Og derfor føler jeg en stor personlig glæde over, at den får en så stor anerkendelse, siger Nicolaj Arcel.

Nomineringen fungerer således, at hver af de fem nordiske lande indstiller én film i kampen om førstepræmien.

Den danske jury begrunder blandt andet valget af "En Kongelig Affære" med, at filmen, i modsætning til så mange andre i samme genre, forekommer nutidig.

Nicolaj Arcels bud lyder:

- Jeg tror, at det er, fordi det er en meget nordisk film. Det er en film, der er forankret i den danske og nordiske historie på mange måder. Og så er den godt lavet. Skuespillerne spiller rigtig godt, og den er godt udført, siger den ellers meget beskedne instruktør.

Han vurderer dog, at en hæder som denne vil kunne åbne døre på længere sigt.

- Jeg tror, at det kommer til at åbne døre i forhold til Norden og Europa. Det er en meget prestigefyldt pris, og det er godt for opmærksomheden for en film, siger han.

Den mulige pengepræmie på 350.000 danske kroner, der kan være i vente for Nicolaj Arcel, tænker instruktøren dog ikke på overhovedet.

- Det er klart, det er mange penge. Så vinder vi, skal der virkelig findes et ordentligt formål. Men lige nu er jeg bare glad for æren. Jeg tror heller ikke, at det er særlig sundt at gå rundt og tro, at man vinder, når man lige er blevet nomineret.

- Lige nu skal man bare være glad. Og det er jeg i den grad. Det betyder utrolig meget, at der er nogen, der har lyst til at fortælle én, at de godt kan lide det, man har lavet. Det kan man jo ikke andet end at tage til sig med stor taknemmelighed, siger han.

/ritzau/

via Listen To News