Georgia dømmer retarderet til døden
Omstridt dom i den amerikanske delstat Georgia vækker debat om dødsstraf. Højesteret har forbudt den slags.

En sort amerikaner, som psykiatere har diagnosticeret som mentalt retarderet, vil blive henrettet i den amerikanske delstat Georgia den 18. juli, fordi han har dræbt en medfange i fængslet, siger hans advokat.

Warren Hill er blevet dødsdømt i Georgia til trods for, at den amerikanske højesteret har nedlagt forbud mod henrettelse af kriminelle, der er sinker.

- Det ville være en frygtelig fejl i retssystemet, hvis den 52-årige Warren Hill henrettes, når en domstol har sagt, at det er overvejende sandsynligt, at han har en intelligensdefekt, siger Hills advokat Brian Kammer til Death Penalty Information Center.

Kammer forsvarede også en anden sort amerikaner på dødsgangen i Georgia, Troy Davis, hvis henrettelse i september sidste år udløste nationale protester mod dødsstraffen i USA.

Den amerikanske højesteret nedlagde i 2002 forbud mod henrettelse af mentalt retarderede, men det er op til den enkelte delstat at definere, hvad der forstås ved at være mentalt tilbagestående.

Myndighederne i Georgia insisterer på, at der ikke må være tvivl om, hvorvidt de dødsdømte er mentalt retarderede.

Hill, som har siddet på dødsgangen i 21 år, blev i 1991 dømt for et drab på en medfange i fængslet. Han var oprindeligt fængslet for drab på sin kæreste.

Han har angiveligt en IQ på 70, hvilket er på tærskelen til det mentalt retarderede.

- Han voksede op under trange kår og hans familiehistorier er præget af tilfælde med mentalt tilbagestående personer, siger lederen af Georgias Råd for Udviklingshæmmede, Eric Jacobson, til avisen Daily Report.

/ritzau/AFP