Gambia indstiller henrettelser
Søvndal: - Jeg er tilfreds med, at Gambia genindfører et stop for henrettelser.

Gambias præsident, Yahya Jammeh, suspenderede i weekenden henrettelser af dødsdømte fanger, efter at landet er blevet voldsomt kritiseret for at lade ni dødsdømte skyde i sidste måned.

Præsidenten meddelte den 19. august, at alle landets dødsdømte fanger ville blive henrettet inden midten af september 2012. Men nu er der indført et moratorium, og oppositionen opfordrer præsidenten til at ændre dødsstraffene til domme på livstid.

Omkring 50 personer sidder fængslet med dødsdomme i Gambia, og et antal fanger blev henrettet i slutningen af august. En af de dødsdømte gambiske fanger er gift med en dansk statsborger og far til deres fælles barn.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) hilser skridtet fra Gambias præsident velkommen.

- Jeg er tilfreds med, at Gambias præsident Jammeh i går besluttede at genindføre et stop for henrettelser af landets dødsdømte fanger. Jeg hæfter mig ved, at beslutningen følger et stort internationalt diplomatisk pres på Gambias regering, siger Søvndal og tilføjer:

- Fra dansk side har vi direkte og sammen med vores EU kolleger i de sidste uger på det kraftigste fordømt Gambias intentioner om at genoptage henrettelsen af dødsdømte fanger, siger udenrigsministeren.

Han bemærker, at Danmark over for de gambiske myndigheder har understreget landets forpligtelser til at overholde menneskerettighederne.

- Det arbejde ser ud til at have båret frugt, hvilket jeg er meget glad for, siger Villy Søvndal.

Udenrigsministeren understreger, at sagen har været helt principiel, og at menneskerettighederne ikke kan gradbøjes.

- Men jeg vil ikke desto mindre også udtrykke min glæde på vegne af den danske statsborger, hvis gambiske mand sidder dødsdømt i et gambisk fængsel. For hende og for deres fælles søn, er gårsdagens beslutning meget glædelig.

/ritzau/