Fredagens obligationer: ECB drevent rentefald udbygget i Syd

Renterne fortsatte fredag nedad i Sydeuropa i kølvandet af ECB-chef Mario Draghis plan torsdag om støtteopkøb af statspapirer fra gældsplagede lande, selvom der fortsat er lang vej til de effektueres. Arbejdsmarkedsrapporten bragte dog usikkerhed i markedet, og efter at have ligget med rentestigninger til da, strøg renten ned i de sikre havne. Renterne i kriselande som Spanien, Italien og Portugal fastholdt dog det ECB-drevne rentefald fra torsdag og udbyggede det endda fredag.

Den 10-årige spanske rente faldt yderligere 34 basispoint til 5,62 pct., og den tilsvarende italienske rente lå 16 basispoint lavere i 5,12 pct. Samtidig lå den toårige spanske rente 12 basispoint lavere i 2,66 pct., mens den toårige italienske rente steg 3 basispoint til 2,17 pct.

I kriselandet Portugal fik den to årige rente et tryk ned på 22 basispoint til 3,55 pct., mens den tiårige trykkedes med knap 50 basispoint til 7,86 pct.

Efter Draghis plan torsdag faldt renten på den tiårige, spanske statsobligation med 39 basispoint og den italienske med 19 basispoint. Den spanske, tiårige rente har ikke været under 6 pct. siden maj. Den toårige, spanske rente faldt med 13 basispoint. Med fredags fald er den toårige spanske rente faldet med små 400 basispoint siden sidst i juli.

Herhjemme lukkede den 10-årige rente - 3-21'eren - fredag omkring 1,24 pct. efter et fald 4 basispoint fra torsdag. Renten er dog fortsat pænt over sidste fredags slutniveau på 1,09 pct. Torsdag steg renten 11 basispoint, efter ECB's opkøbsplan dæmpede investorernes behov for at søge i sikker havn. Fredagens arbejdsløshedstal fra USA sendte dog investorerne lidt i ly igen.

ECB planen fra torsdag understøtter dog markedet trods skuffende arbejdsmarkedsrapport.

- Den finansielle ustabilitet bliver stille og roligt nedbragt, fordi centralbanken tager nogle risici fra papirer, der ligger hos bankerne, siger seniorøkonom i Handelsbankens Thomas Haugaard til Ritzau Finans, der udmærket forstår, at markederne er lettede.

- Det handlede ikke om at gøre det fornuftige på fem-ti års sigt, men om man overlever, og det har man nu fået tid til at gøre, siger han.

Der var godt og skidt i arbejdsmarkedsrapporten fra USA - kaldet Kongen af Nøgletal. Arbejdsløshedsprocenten faldt, men der blev ikke skabt så mange job, som ventet.

Den amerikanske beskæftigelsesrapport for august viser, at arbejdsløsheden faldt til 8,1 pct. fra 8,3 pct. Økonomerne havde ventet en uændret arbejdsløshed på 8,3 pct..

Beskæftigelsen uden for landbruget viste en stigning på 96.000 i august, mens der var ventet en stigning på 130.000 ansatte, ifølge Bloomberg News.

Beskæftigelsen i det private erhvervsliv voksede med 103.000 ansatte i august mod en ventet stigning på 142.000. Industrien havde et fald på 15.000 ansatte. Her var der ventet en vækst på 10.000.

I Europa har Tyskland fredag morgen offentliggjort stærke handelsbalancetal efter en overraskende vækst i eksporten i juli. Statistikken har imidlertid ikke haft indflydelse på kursdannelsen.

Desuden kom fredag formiddag overraskende gode tal for industriproduktionen fra Danmark, Tyskland og UK.

/ritzau/FINANS

Claus Mikkelsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk