Fredagens aktier: Sektorrotation - tidligere vindere i bund

Det var lidt en tur i rutsjebanen for de danske aktier fredag først op over 500-niveauet og ned igen. Novo Noridsk trak med sin store vægt over 40 pct. af indekset godt ned i det danske marked, der lukkede i rødt modsat de europæiske markeder, der fortsatte på den grønne gren i kølvandet på ECB-chefen Mario Draghis plan om støtteopkøb af kriselandene korte obligationer. Ved dansk lukketid fredag lå de tre største europæiske indeks 0,3-0,7 pct. højere.

C20-indekset lukkede fredag 0,6 pct. lavere i indeks 496,63. Rekorden for indekset er tilbage fra 11. oktober 2007 er 517,67. Sidste fredag lukkede indekset i 490,16 og kan således lige trække ugen i plus med 1,3 pct. Der var en svag overvægt af stigende aktier, da 11 af indeksets 20 aktier steg.

De finansielle aktier blandede sig på positivsiden kun overgået af konjunkturfølsomme FLSmidth.

- Der er et vist element af sektorrotation i markedet fredag. Vi ser markedsdeltagerne trykke på "risk-on"-knappen i forventing om, at torsdagens ECB-tiltag er et godt skridt på vejen ud af krisen. Derfor ligger aktier som Chr. Hansen, Novo Nordisk, Novozymes og GN Store Nord, der har et helt eller delvist defensivt præg, i bunden af indekset fredag, mens FLSmidth skinner i toppen, forklarer aktierådgiver Jesper Bamberger til Ritzau Finans.

GN store Nord faldt mest og satte sig 3,2 pct. til 81,45 kr., Novozymes faldt 1,8 pct. til 166,5 kr., Chr. Hansen faldt 2,1 pct. til 176,30, mens Novo Nordisk satte sig 1,6 pct. til 929 kr. Alle uden selskabsspecifikke nyheder. Det samme var gældende i toppen, hvor FLSmidth steg med 2,4 pct. til 346,80 kr.

Vestas kunne lune sig lidt ved positive tilkendegivelser fra USA's præsident, Barack Obama, da han talte ved Demokraternes partikonvent i North Carolina. Aktien lukkede i 45,95 kr. - 0,6 pct. højere. Obama vil skabe et hav af nye job gennem grøn energi som eksempelvis vind samt skære halvdelen af USA's olieimport inden 2020, fremgik det af talen.

Bankaktierne nyder godt af, at risikoen er i aftagende for sektoren og måske for Europa. Nordea steg 1,3 pct. til 56,2 kr., mens kollegerne i Holmes Kanal, Danske Bank, steg noget mindre 0,7 pct. til 106,4 kr.

Blandt sidepapirerne fløj SAS-aktien til vejrs efter overraskende trafiktal for august og yield-udvikling for juli. Aktien landede fredag 4,3 pct. højere i 6,1 kr.

SAS offentliggjorde trafiktal og levede med få undtagelser op til forventningerne hos Sydbanks senioranalytiker Jacob Pedersen.

Yield'en, der dækker over omsætningen per fløjet passagerkilometer, steg i juli med 4,1 pct., hvilket er over dobbelt så godt som Sydbanks forventninger, der lå på mere konservative 2 pct. Det indikerer, at stigningerne i billetpriserne hjælper på toplinjen for den skandinaviske flykoncern. Sydbank forventede en vækst i kapaciteten (ASK) på 6 pct. i august, men her blev der kun øget med 4,5 pct. Passagervæksten målt på fløjne passagerkilometer var på 6,9 pct., hvilket var på niveau med Sydbanks forventninger.

Simcorp steg 4,3 pct. til 1147 oven i en gevinst på 6,7 pct. torsdag efter annoncering af en ordre fra USA fra et unavngivent statsstøttet realkreditinstitut. Softwarehuset er efterfølgende blevet opjusteret af Nordea og Handelsbanken til henholdsvis "hold" og "akkumuler". Desuden har Danske Bank kvitteret ved at løfte sit kursmål til 1300 fra 1150.

Selvom denne uge var spændende i forventning om ECB Draghis rentemøde, så kan næste uge blive lige så spændende.

- Der ventes en afgørelse i den tyske forfatningsdomstol, som kan godkende eller det modsatte tysk deltagelse i redningsfondene i EU. Det bliver afgørende. Vi venter en godkendelse, vurderer Jesper Bamberger.

Den tyske forfatningsdomstol afsiger sin kendelse i næste uge om tysk deltagelse i den permanente af de to stabilitetsfonde, ESM, er mulig.

/ritzau/FINANS

Claus Mikkelsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk