Frankrig vedtager omstridt lov om folkedrab
Det er umiddelbart svært at forstå, at Frankrig sætter samarbejdet med en ny mellemøstlig supermagt over styr på grund af en hundrede år gammel ugerning. Foto: Colourbox
Det franske senat har vedtaget en lov, der gør det ulovligt at benægte hundrede år gammelt folkemord på armenere.

Det franske senat har vedtaget en lov, der gør detstrafbar at benægte folkedrabet på armenere i 1915. Omkring halvanden million armenere mistede livet i det daværende osmanniske rige fra 1915 til 1916.

127 senatsmedlemmer stemte for det kontroversielle lovforslag, mens 86 stemte imod. Loven mangler nu kun Nicolas Sarkozys formelle underskrift, før benægtelse af folkedrabet resulterer i fængsel.

Hos den tyrkiske befolkning i Frankrig og i Tyrkiet vækker loven harm. Den tyrkiske regering anerkender ikke det høje tabstal og hævder, at højest 500.000 mistede livet.

Lovforslaget og vedtagelsen har derfor skabt en diplomatisk krise mellem Frankrig og Tyrkiet. Den tyrkiske justitsminister, Sadullah Ergin, udtrykker stor utilfredshed med loven.

"Det er en retsstridig beslutning og det er mangel for respekt for Tyrkiet," siger han ifølge BBC.

Med loven indskriver det armenske folkedrab sig i selskab med holocaust, der er det eneste andet folkedrab, loven omfatter.

Kilde: BBC