Forvirring om Saddams henrettelse
De irakiske myndigheder fik fredag udleveret Saddam Hussein fra amerikanerne. Det tyder på, at henrettelsen er nært forestående. En dommer siger, at det sker allerede lørdag.

Hængningen af Saddam Hussein sker snart. Måske allerede lørdag. Men præcis hvornår Iraks eks-diktator ender i galgen, var der fredag udbredt forvirring om.

En højtstående irakisk dommer, der har tilladelse til at deltage ved henrettelsen, sagde til AP, at eks-diktatoren vil blive hængt lørdag.

»Saddam vil blive henrettet i dag eller i morgen,« sagde dommer Munir Haddad fredag aften. Den samme besked kom tidligere på dagen fra amerikanske embedsmænd.

Men samtidig insisterede flere irakiske regeringsmedlemmer og højtstående embedsmænd i landets justitsministerium på, at henrettelsen ikke sker før januar.

 

Udleveret af USA

I princippet kan Saddam Hussein blive hængt nårsomhelst de næste fire uger. Efter en appeldomstol tirsdag stadfæstede hans dødsdom, skal eks-diktatoren ifølge irakisk lov henrettes inden 26. januar for at have medvirket til drabene på 148 shiamuslimer i byen Dujail i 1982. Iraks premierminister, Nuri al-Maliki, sagde fredag, at henrettelsen skal ske »uden forsinkelse«, men han nævnte ikke nogen dato.

Der er dog ingen tvivl om, at forberedelserne til henrettelsen kom et stort skridt videre fredag. De amerikanske myndigheder udleverede Saddan Hussein til det irakiske styre, og det betragtedes som den sidste formelle hindring for, at henrettelsen kan eksekveres. Samtidig blev en af Saddams forsvarsadvokater bedt om at afhente hans personlige sager.

Dagen før fik den tidligere irakiske præsident mulighed for at sige farvel til to af sine halvbrødre, som begge er i de amerikanske styrkers varetægt. Saddam fortalte ifølge Reuters, at han var glad for, at han skulle dø som en martyr i stedet for at rådne op i et fængsel.

 

Ikke i dansk tv

Der har været mange spekulationer om, hvordan henrettelsen skal foretages. Flere regeringsmedlemmer har foreslået en offentlig, tv-transmitteret henrettelse, mens andre har insisteret på en diskret henrettelse, så man undgår at piske en stemning op i befolkningen. Den sidste version vil formentlig betyde, at regeringen først fortæller befolkningen om henrettelsen, efter Saddam Hussein er død.

Under alle omstændigheder vil henrettelsen blive optaget på video for at dokumentere den, oplyser Iraks Nationale sikkerhedsrådgiver, Mouffak al-Rubaie, til tv-stationen CBS.

Det er dog sikkert, at henrettelsen ikke bliver vist på dansk tv. Både DR og TV2 afviser at vise danskerne billeder af Saddam, der dingler i galgen.