Administration 

Forstår din hund egentlig hvad du siger?

Dyreliv
to opmærksomme hunde på mark
Du skal være meget opmærksom på de signaler, din hund sender dig. (Foto: Agria Dyreforsikring)

Hunden logrer med halen og spidser ører. Men den sender dig også andre signaler om, hvordan den har det. Og de signaler, som du sender den, kan faktisk også have en stor betydning for dens adfærd.

Én af de store glæder ved at have hund, er den kommunikation der er mellem mennesket og dets bedste ven. Det er dog ikke altid lige let for begge parter at forstå hinanden. Direktør i Agria Dyreforsikring, Tine Antvorskov, forklarer:

– Din hund prøver at fortælle dig, hvad den godt kunne tænke sig, og hvad den ikke bryder sig om. Forholdet mellem hund og menneske bliver bedre, når de to parter let kan aflæse, hvad den anden gerne vil have.

Hunden spørger: Hvad er det dog, du vil have mig til?

Nogle gange kan hunden ganske enkelt ikke forstå, hvad det er, du vil have den til at gøre. Og i de tilfælde er det vigtigt at have en smule selvindsigt. For vi synes måske selv, at vores kommandoer til hunden er helt indlysende, men det er ikke sikkert, at hunden er enig.

– De fleste hunde vil meget gerne gøre det, de bliver bedt om, og de bliver frustrerede, når de ikke kan finde ud af det. Det kan være, fordi vi som ejere stiller for høje krav eller forventer, at den lærer tingene hurtigere, end den egentlig kan, fortæller Tine Antvorskov.

Når hunden ikke forstår, hvad du vil have den til, kan den f.eks. forsøge sig med at udføre en anden kommando, end du har bedt den om. Måske begynder den at gabe eller slikke sig om munden, hvilket er tegn på, at hunden forsøger at dæmpe situationen. Nogle hunde går i legebuk, og andre kan endda begynde at gø. Alt dette er ofte en reaktion på din frustration over, at tingene ikke går som du ønsker. For hunden læser lige så meget dig og dit kropssprog, som du aflæser dens adfærd.

Fordi hunde og mennesker er knyttet så tæt til hinanden, kan vi komme til at tillægge vores hunde menneskelige egenskaber. Men hunden har ikke en lige så nuanceret tankegang, som du har, og ved ikke altid, hvad der er rigtigt og forkert; det er dit ansvar at lære den det. Hvis du f.eks. skælder den ud, når den gør noget forkert, men er passiv når den gør noget rigtigt (fordi du forventer at den godt ved, det er rigtigt), så spænder du ben for hele indlæringsprocessen.

Hunden reagerer, når du giver den opmærksomhed. Her skal du huske,, at negativ opmærksomhed også tæller hos hunden. Hvis du kun giver den opmærksomhed (skældud), når den gør det forkerte, mens at du virker ligeglad, når den gør det rigtige, så risikerer du, at den vil bruge den opmærksomhed, du nu engang giver den som pejlemærke for, hvad du ønsker, den skal gøre. Altså det modsatte af hvad du mener.

Ofte kommer du længst ved at bryde opgaven ned i mindre delmål. Når hunden ikke udfører det, den bliver bedt om, nytter det derfor ikke noget at blive vred på den. Du må gå et skridt tilbage i din indlæring og tydeligt vise hunden, hvad det er, du vil have den til. Afhængigt af sværhedsgraden, skal der mange gentagelser til, så tålmodighed er det bærende ord i denne sammenhæng.

Når hunden ikke gør, som du ønsker, så skal du ignorere den og være passiv i dit kropssprog. Når hunden derimod gør det ,du gerne vil have den til, skal du tydeligt vise din glæde og give den opmærksomhed med ros og godbidder. Det skal du gøre hver eneste gang, hunden gør det, du vil have den til.

Ved tydeligt at give hunden en masse opmærksomhed, når den gør det rigtige, i modsætning til når den ikke gør, så forstår hunden bedre, hvad det er du ønsker af den. Og før eller siden vil hunden – gennem gentagelser af læringen – forstå præcis, hvad du ønsker ved hver kommando og dermed lære at gøre det, du beder den om. Over tid kan du udfase godbidderne, så den kun får en godbid en gang imellem for at vedligeholde øvelsen.

Hunden viser vedvarende tegn på at være ked af det

Hunde kan blive deprimerede, ligesom os mennesker – det sker typisk ved større forandringer i hverdagen, såsom flytning, flere timer alene hjemme, et overfald af en anden hund eller en ny baby i huset. Ser du en ændring i hundens normale adfærd, skal du være særligt opmærksom. Hvor stor ændringen er, afhænger af hvor påvirket hunden er og kan være meget individuelt fra hund til hund.

 

Det er vigtigt, at du til daglig iagttager din hund. Hvad er dens faste rutiner, hvor og hvornår lægger den sig til at sove, hvornår er den aktiv i løbet af en dag, hvilke andre hunde kan den godt lide at lege med og hvilke vil den ikke have noget med at gøre.

Har du lige fået hund eller planlægger du at få én, så sæt dig godt ind i hunderacens adfærd. En terrier opfører sig f.eks. anderledes end en retriever gør. Ved at vide, hvordan din hund normalt opfører sig, er det meget lettere at opdage store og små adfærdsændringer.

Markante adfærdsændringer er dog som regel et tydeligt tegn på, at noget er galt. Det kan både være i forhold til hundens mentale tilstand, men det kan også være fordi, hunden er blevet syg eller har smerter. Hvis hunden pludselig holder sig mere i ro eller modsat – bliver mere rastløs end den plejer, kan der både være tale om adfærdsudfordringer eller at hunden er blevet syg og måske har smerter. Uanset, er det er vigtigt at finde ud af, hvilken årsag der ligger bag.

Spørg dyrlægen, hvis du er i tvivl

Det er vigtigt, at du tager kontakt til en dyrlæge, hvis din hund har ændret adfærd. Både hvis du kender årsagen og hvis du er i tvivl. Der kan som sagt være mange forskellige årsager til, at en hund ændrer adfærd. Nogle, som en flytning, er lettere at forstå end andre.

På samme måde, som det er vigtigt for os menneske, at få undersøgt, hvad der kan være galt, hvis vi er kede af det over længere tid, eller hvis vi oplever at vores nærmeste pludselig ændrer adfærd, så gør det samme sig gældende for vores hunde.

– Er du det mindste i tvivl, så tag en snak med dyrlægen for at finde årsagen til adfærdsændringen. Mange hunde lider unødigt, fordi deres ejere ikke er opmærksomme på adfærdsændringer. Holder hunden sig mere for sig selv, er det ikke altid fordi den er blevet ældre – måske er det fordi der er noget galt, understreger Tine Antvorskov.

 

Jan Schou
Kendte

Revy-kæmpen: Savner at have børn

sommerhus
Nyheder

Sommerhuse: Har aldrig været dyrere

Hvam
Kendte

Frank Hvams corona-år: Million-overskud

corona
Nyheder

Corona i Nuuk: Fly og skibe stoppes

Dronningen
Krimi

57-årig kvinde: Anholdt for at true kongehuset

krybskytter
Nyheder

Krybskytter: Dyr led smertefuld død

En mand taler på en gårdsplads
Nyheder

TV 2-chef er sygemeldt efter kritik af falsk historie

En flot terrasse med smagfulde møbler
Advertorial

Annonce

Få den flotteste terrasse i nabolaget

en ung pige jubler foran skærmen
Advertorial

Annonce

4 grunde til at benytte online auktioner

en sparegris spiser penge
Advertorial

Annonce

Dét skal du huske, når du har oliefyr

En sæk kokain
Krimi

Syv frifundet i historisk kokainsag får nej til erstatning

Kinesiske forskere i et labaratorium
Corona

Virolog i Wuhan afviser laboratorielæk

Et gult palæ med Dannebrog ude foran
Krimi

Mistænkelig pakke var ufarlig

En fyr i hospitalssengen
Sport

Christian Eriksen: Jeg har det okay

En smilende midaldrende kvinde
Kendte

Hollywoodstjerne dræbt i trafikulykke

Et mundbind og en politimand
Krimi

Skændtes om mundbind:

Dræbte ekspedient og sårede to andre

En fartkontrol
Nyheder

Fartbøder er styrtdykket

en lystavle på et hospital med kræftadgang
Corona

1.600 færre kræftdiagnoser efter coronaen 

Joe Biden på talerstolen
Nyheder

Biden lover at forsvare Ukraine mod russisk aggression

hund
Nyheder

Varmebølge: Tænk på vovsen

wozniacki
Kendte

Wozniacki er blevet mor

mad
Nyheder

Dansk restaurant Europas bedste

nato
Nyheder

Nato i krig med klimaforandringer

mord
Krimi

Mor anklaget: Slog sine fem børn ihjel

bombe
Krimi

Unge mænd dømt: Truede skoler med bomber

brudekjole
Kendte

Sarah Grünewald: Brudekjolen er solgt

død
Krimi

 12 års fængsel: Dødelig påkørsel i bandekonflikt

Underholdning

Godfather til Danmark

Løver
Dyreliv

Skal du af med hesten: Løvemad

linse kessler i regnbuefarvet outfit
Film og TV

Linse afslører:

Nyt program på vej

tre danske pas ligger på et bord
Nyheder

Nyt pas inden ferien?

Så skal du skynde dig

hjertestarter i boks
Sundhed

Efter Eriksens kollaps:

Flere vil være hjerteløbere

fisk ligger på grill
Mad og drikke

Træt af bøffer?

Læg disse fisk på grillen

kvinde i rød t-shirt
Nyheder

Sygeplejersker siger nej:

Strejke på vej

kasper schmeichel taler på pressemøde
Sport

Besøgte Eriksen:

- Det var sgu dejligt

at se ham

folk bader ved havnebad
Nyheder

Op mod 33 grader: 
Nu kommer varmen

fodboldspillere står omkring christian eriksen der bliver behandlet
Sport

Eriksen: Jeg har

det bedre 

motorvej set fra bro
Krimi

Dansk kvinde 
mister livet i Tyskland

martin braithwaite står i træningstrøje
Sport

Braithwaite:

Vi er stadig rørt

af situationen

to mænd står og smiler
Kendte

Hollywood-stjerne

er død

mundbind ligger på gaden
Corona

Endelig: I dag kan

du droppe mundbindet 
i butikkerne

vej i lunderskov
Krimi

30-årig i kritisk tilstand

efter soloulykke 

En kvinde med mundbind helt tæt på. Man kan kun se hendes øjne og det øverste af mundbindet.
Nyheder

Hospitaler kræver

stadig mundbind

Et billede af en sø
Krimi

3-årig fundet

livløs i vandet

Siden af en politibil
Krimi

Savnet siden maj:

Nu er han fundet død

Dronningen sidder på en stol foran en kirke ved siden af hende står prins Christian og ved siden af ham står kronprins Frederik, der er i uniform
Kongelige

Dronningen overlader

tøjlerne til den unge 

generation

Lejligheden som er luksuriøst indrettet med store grønne planter, designer møbler og højt til loftet.
Nyheder

Millioner i rabat

på luksuslejlighed

Christian Eriksen på banen mens han dribler med en bold.
Sport

Genoplivet med 

hjertestarter

Landstræner Kasper Hjulmand med alvorligt ansigt
Sport

Landsholdstræneren fortryder

billede af Peter Schrøder
Kendte

Peter Schrøder:

- Jeg troede jeg var

en gave til nationen

person viser to glas med sputnik-vaccine
Corona

Bliv vaccineret

- vind en bil

billede af politibil
Sport

Kvinde i livsfare efter voldsom ulykke med hestevogn

billede af Claes Bang, som modtager en pris
Kendte

Dansk stjerne coronaramt - har levet som pensionist

Eriksen fotograferet inden kampen mod Finland gik i gang
Sport

Eriksen er stabil,

men fortsat indlagt

billede af alexandra
Kongelige

Alexandra låner

millioner til ny bolig

haveslange med fuld tryk på vandet
Livsstil

Vander du også haven forkert?
- sådan skal det gøres

De danske spillere skærmer eriksen af
Sport

Hele verden reagerer på Eriksens kollaps

billede af nogle nuggets
Mad og drikke

"Uegnede som fødevarer"
– risiko for mug

billede af ritt bjerregaard
Kendte

Ritt Bjerregaard:
- Vrede er
godt for kvinder

eriksen og holdkammerater i jubelscene
Sport

Eriksen har sendt chat-besked til holdkammerater

drengen står med sværdet i hænderne
Helt vildt

Dreng fandt 

historisk sværd

Billede af Blue Origins rumfartøj
Helt vildt

Betaler kassen: Ukendt skal på rumrejse med Bezos

De danske står samlet i en ring
Sport

Danmark taber EM-åbning i skyggen af Eriksens kollaps

pakkekaos i københavn
Livsstil

Sådan sikrer du
din pakke bedst

billede af eriksen der bæres væk
Sport

Christian Eriksen stabiliseret - kollapsede midt i EM-kamp

Eriksen bæres fra banen og skærmes af de danske spillere
Sport

Fodboldverdenen sender varme tanker til Christian Eriksen

billede af egedal centret
Krimi

Ældre kvinde truede og spyttede på teenager

You Jianxia holder sit rekordbevis
Helt vildt

Uforklarlig rekord: Kvinde har verdens længste øjenvipper

danske fodboldfans hygger sig
Sport

Dagens afstemning: Hvor langt når Danmark ved EM?

billede af en Pukkelhval
Helt vildt

Udspyttet fisker:
Pukkelhval
forsøgte at spise mig

billede af en Smarties Pop Up
Mad og drikke

Advarsel: 
Gift i populær
børne-is

billede af en frodig køkkenhave
Livsstil

Sådan holder du køkkenhaven økologisk

billede af politibil
Krimi

Kvinde flygtede nøgen - par anholdt for voldtægt

Giette Seeberg på Golfbane
Helt vildt

Kendt eks-politiker laver

hole-in-one

allerførste golfrunde

Janni Spies portræt
Kendte

Janni Spies skal være mormor

indgang til HHX
Nyheder

Lærer suspenderet: Onanerede midt i virtuel undervisning

portræt Lea Wermelin
Nyheder

Giftrester i mere end halvdelen af vandboringer

Thomas Gotthard
Krimi

Drabssigtet præst erkender drab

Lucinda Riley portræt
Bøger

Bestsellerforfatter er død

Blomster på gerningssted
Krimi

Kørte femårig pige ihjel: 

Her er straffen